Stress op werk verhoogt risico op hart en vaatziekten
Stress op het werk bevordert de kans op hart– en vaatstoornissen. Dat concludeert drs. T. Vrijkotte, die vandaag promoveert aan de faculteit psychologie en pedagogiek van de Vrije Universiteit. Zij onderzocht 148 medewerkers van een groot computerbedrijf.
Als iemand stress heeft omdat de werkdruk en de beloning niet in evenwicht met elkaar zijn, leidt dat tot een verhoogde hartslag, een hoge bloeddruk en een voortdurend verlaagde hartsturing. Dat laatste vergroot de kans op hartritmestoornissen. Bij beloning gaat het niet alleen om het salaris, maar ook om ondersteuning en waardering van collega’s en superieuren, en om de vooruitzichten voor de toekomst.
Mensen met een bovenmatige prestatiedrang en mensen die geen afstand van hun werk kunnen nemen, hebben meer kans op stolsels in de bloedbaan, omdat de ontstolling van het bloed bij hen slecht werkt. Verder reageert hun hart minder goed op prikkels van buitenaf: het is vermoeid, doordat de zenuwen voortdurend worden geprikkeld. Het lichaam beschermt zich hiertegen door minder goed op die prikkels te reageren.
Wie met beide aspecten van stress kampt, loopt een extra grote kans op hartfalen of een beroerte, blijkt uit het onderzoek van Vrijkotte. Dat komt doordat de risicofactoren elkaar versterken.