Kerk & religie

Hardop bidden tegen afdwalen van gedachten

SCHIPHOL-RIJK - Wat kun je doen tegen afdwalende gedachten tijdens het bidden? „Bid eens hardop”, is het advies van kandidaat A. Huijgen.

Van een medewerker
1 May 2007 10:45Gewijzigd op 14 November 2020 04:44
SCHIPHOL RIJK – Ongeveer 700 jongeren bezochten zaterdag het Jeugdappel -16 in het kerkgebouw van de Levend Evangelie Gemeente in Schiphol Rijk. De bijeenkomst, georganiseerd door het Landelijk Contact Jeugdverenigingen (LCJ) van de Christelijke Gereforme
SCHIPHOL RIJK – Ongeveer 700 jongeren bezochten zaterdag het Jeugdappel -16 in het kerkgebouw van de Levend Evangelie Gemeente in Schiphol Rijk. De bijeenkomst, georganiseerd door het Landelijk Contact Jeugdverenigingen (LCJ) van de Christelijke Gereforme

Hij sprak zaterdag tijdens het Jeugdappel -16, dat georganiseerd was door het Landelijk Contact Jeugdverenigingen (LCJ) van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Zo’n 700 tieners waren naar de bijeenkomst in het kerkgebouw van de Levend Evangelie Gemeente in Schiphol-Rijk, onder de rook van de luchthaven, gekomen.Voordat de sprekers het thema ”Contact” belichtten, maakten enkele videofragmenten duidelijk in welke wereld reformatorische jongeren leven. Zo was er op de video een meisje te zien dat graag een mp3-speler van 2 gigabyte wilde hebben en winkel in, winkel uit ging om eraan te komen. Een ander meisje nam plaats aan een tafeltje in een fastfoodrestaurant en bad voor haar eten. Een derde meisje had geen zin om Engels te leren en stelde het uit.

Hanna
Kandidaat Huijgen sloot hierbij aan en vroeg of de jongeren hun gebed ook wel eens uitstellen. „Als je je gebed uitstelt, ben je aan het eind van de avond misschien wel te moe om te bidden en komt er van contact met God niet veel terecht.”

Hij begrijpt het wel als jongeren afdwalende gedachten krijgen tijdens het bidden - al zijn ze niet goed. Daarom kwam hij met de suggestie om hardop te bidden. Dat hoeft niet zo hard te zijn dat het in de slaapkamer ernaast gehoord wordt. Hij gaf als voorbeeld Hanna, de moeder van Samuël, die hardop in de tempel bad, maar toch weer niet zo hard dat anderen konden horen wat ze zei.

Huijgen had nog een advies om geconcentreerd te kunnen bidden: er de tijd voor nemen. Sommige woorden mag je altijd zeggen tijdens het gebed, zo zei hij. Zelf heeft hij al vaak met dezelfde woorden tegen zijn vrouw gezegd dat hij van haar houdt, zonder dat zij dat vervelend vindt. Het hele gebed moet echter niet hetzelfde zijn als de vorige keer. „Hoe zou je het vinden, als je vriend of vriendin elke dag hetzelfde tegen je zei op weg naar school? Als je contact met de Heere belangrijk vindt, zoek dan naar verschillende dingen die je met Hem bespreekt.”

Huijgen zei het belangrijk te vinden om vóór het gebed in de Bijbel te lezen, want daarin spreekt de Heere tot mensen. „Een Bijbelgedeelte dat je gelezen hebt kun je meenemen in het gebed, zoals de belofte uit Psalm 81, waaraan je de Heere mag houden.”

Doorn
Niet alle gebeden worden verhoord, zei ds. P. D. J. Buijs uit Harderwijk. Hij stelde dat God niet hoort als iemand bewust niet wil breken met de zonden. „Als je je Bijbel altijd dicht laat of als je een gedeelte van je hart bewust afsluit voor God, moet je er niet op rekenen dat God je hoort.”

God kan ook op een andere tijd verhoren. Ds. Buijs verhaalde van een meisje dat jarenlang gebeden had om een jongen met wie zij samen het leven zou mogen delen, maar het gebeurde niet. Toen ze het bidden had opgegeven, kwam er wel een jongen in haar leven.

God kan ook op een andere manier verhoren. Paulus wilde verlost worden van een doorn in zijn vlees, maar hij moest leren dat Gods kracht in zwakheid volbracht wordt. „Je moet aan de Heere overlaten hoe Hij verhoort. Misschien laat Hij het probleem zitten, maar geeft Hij wel kracht om het te dragen of geeft Hij innerlijk rust. Dat is ook gebedsverhoring.”

Hij gaf nog een voorbeeld. „Er was een moeder uit een groot gezin die ernstig ziek werd. Ze bad: „Heere, U kunt mij genezen, maar als ik u beter kan dienen door ziek te blijven, is het ook goed.” Tijdens haar ziekte kwamen er veel mensen naar haar ziekbed die verwonderd waren over de liefde van God in het hart van de vrouw.”

Het moet in het gebed altijd gaan om de wil van God, aldus ds. Buijs. „We hebben zelf liever dat God uitvoert wat wij wensen, net zoals het gaat als je een munt in een automaat stopt. Vraag om de Heilige Geest, Die je kan laten bidden wat God wil. Alleen als de liefde van God in je hart is uitgestort, kun je je eigen wil opzij zetten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer