Klimaatverandering bedreigt landbouw
Klimaatverandering brengt de landbouw in ontwikkelingslanden ernstig in gevaar. Voor het einde van de 21e eeuw zal de graanproductie in de veertig armste landen gemiddeld met 10 tot 20 procent dalen.
Dat stelde prof. Leen Hordijk, directeur van het in Wenen gevestigde Internationaal Instituut voor Toegepaste Systeemanalyse (IIASA), donderdag tijdens een persconferentie op de wereldtop voor duurzame ontwikkeling in Johannesburg. Hordijk presenteerde het IIASA-rapport ”Klimaatverandering en Kwetsbaarheid van Landbouw”.
Het is de eerste integrale wereldwijde studie naar de effecten van klimaatverandering op landbouw. De cijfers zijn alarmerend. Terwijl voor sommige ontwikkelde landen de opwarming van de aarde juist een positief effect op de landbouw heeft, zal die voor de meeste ontwikkelingslanden desastreuze gevolgen hebben.
IIASA-onderzoekers voorspellen dat in de noordelijke landen van het Afrikaanse continent het landbouwareaal de komende decennia met maar liefst 75 procent dreigt af te nemen. In zuidelijk Afrika zal de beschikbare landbouwgrond met ongeveer de helft dalen.
Het verlies van landbouwgrond zal grote gevolgen hebben voor de voedselproductie, stelt het rapport. Door een terugval in productie zullen de graanprijzen wereldwijd met 10 tot 30 procent stijgen. Bovendien zullen derdewereldlanden enorme verliezen in inkomsten moeten incasseren.
IIASA roept op tot snelle actie om de dreiging voor de landbouw af te wenden. De organisatie bepleit een beleidswijziging. „De discussie over klimaatverandering is vooral gericht op maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen tegengaan, zoals in het Kyoto-protocol. Er is echter weinig aandacht voor áánpassing aan klimaatverandering”, stelt Mahendra Shah, een van de auteurs van het IIASA-rapport.