Kerk & religie

Kleine subsidie carillon Epe

Het college van kerkrentmeesters van de Grote Kerk in Epe kan rekenen op een subsidie van 200 euro om op zon-, feest- en hoogtijdagen het carillon te bespelen. Het college had echter om het tienvoudige van dat bedrag verzocht. Voor het onderhoud van het carillon is een bedrag van 1600 euro nodig. Om het carillon ook daadwerkelijk te bespelen tijdens activiteiten, had het college van kerkrentmeesters om nog eens 400 euro gevraagd.

11 April 2007 09:25Gewijzigd op 14 November 2020 04:41
EPE – De kerkrentmeesters van de Grote Kerk in Epe krijgen een subsidie van 200 euro om op zon , feest en hoogtijdagen het carillon te bespelen. Foto RD
EPE – De kerkrentmeesters van de Grote Kerk in Epe krijgen een subsidie van 200 euro om op zon , feest en hoogtijdagen het carillon te bespelen. Foto RD

De gemeente Epe vindt echter dat zij niet het onderhoud hoeft te betalen. Het carillon is door de Industrieraad en de Ondernemersvereniging aan de gemeente geschonken. Eind 1997 werd het van de gevel van het gemeentehuis naar de Grote Kerk verplaatst.Restauratie kerk Dorkwerd
De hervormde gemeente van Dorkwerd kampt nog met een tekort van 30.000 euro bij de dringend noodzakelijke restauratie van het eigen kerkgebouw. Dat meldt De Waarheidsvriend (wekelijkse uitgave van de Gereformeerde Bond). Het monumentale kerkgebouw dreigt te verzakken en moest daarom grondig worden gerestaureerd. Eind vorig jaar is begonnen met de opknapbeurt, die ongeveer een half miljoen euro kost.

De hervormde gemeente krijgt een overheidssubsidie van ongeveer 70 procent van de kosten. Ook andere instanties hebben geld toegezegd, maar er rest desondanks een tekort van 30.000 euro. De Groningse gemeente zoekt nu daarbij steun. Als er te veel geld moet naar de restauratie van het kerkgebouw zijn er mogelijk niet voldoende middelen om pastoraat en prediking in stand te houden. De gemeente telt ongeveer negentig leden en doopleden.

Vloer kerk Brouwershaven
De vloer van de Sint-Nicolaaskerk in Brouwershaven wordt momenteel gerestaureerd met een bijzondere voegmortel. Dat meldde Omroep Zeeland op zijn website. Tijdens de watersnoodramp in 1953 kwam de kerkvloer onder water te staan. Als gevolg daarvan zit er zout in de vloeren en de muren. Dit zout en de vochtige omgeving laten onder meer tegels barsten. De speciale mortel moet tegelbreuk voorkomen.

Beroep hhg Montfoort
Het hoger beroep dat de hersteld hervormde gemeente (hhg) te Montfoort heeft aangespannen tegen de burgerlijke gemeente over het niet mogen gebruiken van de loods aan de Mosterdmolenweg dient vrijdagochtend bij de rechtbank in Utrecht. Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank bevestigd.

Het beroep heeft betrekking op het besluit van de gemeente Montfoort van 9 november 2006, waarbij de hhg werd gelast om met ingang van 23 november 2006 het gebruik van de bedrijfshal aan de Mosterdmolenweg 4a te Montfoort als kerkgebouw te beëindigen. De gemeente Montfoort legde de hhg bovendien een dwangsom op met een maximum van 50.000 euro als ze aan het verbod geen gehoor zou geven.

De uitkomst van een kort geding, dat was aangespannen door de hhg, viel uit in het nadeel van de hersteld hervormde gemeente. Volgens de rechter mocht de gemeente Montfoort inderdaad een dwangsom opleggen.

Hervormd Uitwijk jubileert
De hervormde gemeente te Uitwijk-Waardhuizen gedenkt dit jaar dat 400 jaar geleden de eerste protestantse predikant, ds. C. F. Pollets, aan de gemeente werd verbonden. Daarmee was Uitwijk een van de laatste kerken in het Land van Heusden en Altena die officieel protestants werden. Dit jaar zal er met regelmaat aandacht worden geschonken aan het jubileum, zo meldde de gemeente dinsdag in een persbericht. Voor 19 april staat een lezing op het programma van dr. W. J. van Asselt, oud-predikant van Uitwijk, getiteld: ”Waar staan we voor. De kerkelijke en theologische identiteit van de gemeente in Uitwijk-Waardhuizen c.a.”. Deze bijeenkomst in gemeentecentrum De Hoogt in Uitwijk begint om 20.00 uur.

Op 21 september wordt er een dankdienst gehouden. Daarna wordt in gemeentecentrum De Hoogt het jubileumboek ”Nigra sim at decora” gepresenteerd. Het is mogelijk vooraf op dit boek in te tekenen bij mevrouw T. Kraaij, tel. 0183-441360, e-mail: tvdmooren@hetnet.nl.

Willibrordkerk in Utrecht
Het water staat de Willibrordusstichting, beheerder van de Sint Willibrordkerk uit 1875 aan de Minrebroederstraat in Utrecht, aan de lippen. Dat meldde de Amersfoortse Courant vorige week. Doordat de verwarming in de kerk wegens geldgebrek niet gerepareerd kan worden, is het binnen niet warmer dan 12 graden. Het unieke, net gerestaureerde schilderwerk in de kerk gaat hierdoor stuk, vertelt interim-manager Jack Pheifer. Middelen om een lekkage van het dak te verhelpen, zijn er ook niet. Het regenwater loopt langs de muur naar beneden. Gevolg is dat het verse stucwerk afbladdert. Restauratie van het beroemde Maarschalkerweerdorgel kostte inmiddels reeds 500.000 euro.

Een tijdlang heeft een schuldeiser zelfs beslag op de kerk laten leggen, omdat hij zijn geld niet betaald kreeg. De stichting is ook niet in staat rente en aflossingen van haar leningen -jaarlijks 80.000 euro- te betalen. Die kredieten zijn ooit afgesloten om de restauratie van de kerk na jaren leegstand te kunnen betalen.

In 2005 werd met veel vertoon en een Latijnse hoogmis gevierd dat de kerkrestauratie was afgerond. „In feite was dat een schijnvertoning”, aldus Pheifer nu. „Er moest nog ontzettend veel gebeuren. Maar de burgemeester was al uitgenodigd voor de officiële heropening.”

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer