Jonge asielzoekers verdwenen uit Ter Apel
DEN HAAG (ANP) – Uit het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn in de afgelopen maanden elf alleenstaande minderjarige asielzoekers verdwenen. Het gaat om jongeren uit Nigeria, India en Sierra Leone. Volgens staatssecretaris Albayrak (Justitie) zijn direct maatregelen genomen om nieuwe verdwijningen te voorkomen.
Sinds de tijdelijke sluiting van het aanmeldcentrum op Schiphol eind vorig jaar gaan jonge vreemdelingen direct door naar Ter Apel. In tegenstelling tot de gesloten opvang op Schiphol is het centrum in de provincie Groningen een open opvanglocatie, waar mensen in en uit kunnen lopen. Dat bleek een „zwakke schakel", zei Albayrak woensdag na een overleg met de Tweede Kamer.
Om het risico van verdwijning te beperken, krijgen alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) in Ter Apel voortaan op de dag van aankomst een voogd toegewezen. Die houdt contact en kan de jongeren in de gaten houden. Het aanmeldcentrum op Schiphol gaat in mei weer open.
Vorig jaar ontstond veel ophef over de verdwijning van 125 Indiase ama’s uit asielzoekerscentra sinds oktober 2004. Het kabinet nam daarop al verscheidene veiligheidsmaatregelen om te voorkomen dat de jongeren verdwijnen of in handen van mensenhandelaren vallen. Toch verdwenen ook daarna nog amv’s met onbekende bestemming. Volgens Albayrak zijn recent vier minderjarigen uit het asielzoekerscentrum in Zuidlaren verdwenen.
De PvdA–staatssecretaris kondigde in het overleg aan dat ze het beleid rond alleenstaande minderjarige vreemdelingen wil herzien. Dat beleid is er nu op gericht om amv’s tot hun achttiende op te vangen en er ondertussen voor te zorgen dat ze naar hun land van herkomst terugkeren. In veel gevallen lukt dat niet en verdwijnen ze na hun achttiende uit de opvang, terwijl ze volgens Albayrak jarenlang zijn weggehouden van mogelijkheden om te integreren.
Ze sprak van een „explosieve situatie", omdat veel ex-amv’s op straat en in de prostitutie en illegaliteit belanden. Albayrak gaat onderzoeken hoeveel amv’s er zijn en waarom ze vaak niet zijn teruggekeerd. Ook komt er een proef met een meer besloten opvang en betere begeleiding van amv’s.
Verder gaat de staatssecretaris naar Utrecht om meer te horen over het project Perspectief, waarvan de stad claimt dat die aanpak voorkomt dat ex-amv’s in de illegaliteit verdwijnen. Haar voorgangster, Verdonk, had ook toegezegd hierover met Utrecht te gaan praten. Maar zover kwam het nooit.