Bijdragen lidkerken blijven dalen
De contributies van de 342 lidkerken aan de Wereldraad van Kerken en de bijdragen van (kerkelijke) hulporganisaties blijven dalen. Tussen 1999 en 2001 kreeg het oecumenische orgaan uit die bron 10 procent minder binnen. Over dit jaar wordt een teruggang van nog eens 8 procent tot 28,2 miljoen euro verwacht.
Dat zei de Nederlander Michiel Hardon, directeur van de Wereldraadafdeling die voor meer inkomsten moet zorgen, dinsdag in Genève. Daar vergadert het algemeen bestuur van de Wereldraad, onder meer over de nijpende financiële situatie. Hardon heeft het tij tegen. De inkomsten uit contributies van de lidkerken en bijdragen van hulporganisaties lopen al tien jaar terug, benadrukte hij.
De Wereldraad stelde zich tijdens zijn assemblee in 1998 in Harare ten doel de bijdragen van de lidkerken op te krikken van ruim 4 tot 6,8 miljoen euro in 2005. Dat streefcijfer staat nog steeds overeind. „Maar het zou me zeer verbazen als we dat halen”, zei Hardon. De contributies waren vorig jaar terug op het niveau van 1999 (4,3 miljoen euro). Bijna de helft van de lidkerken draagt geen cent bij.
De lidkerken hebben zelf te veel financiële problemen om hun contributie te kunnen verhogen, laat staan dat ze de inflatie compenseren. De poging om meer lidkerken ertoe te bewegen de minimumbijdrage van 1000 Zwitserse frank (680 euro) te betalen, begint volgens Hardon langzaam vruchten af te werpen.
Als het algemeen bestuur akkoord gaat met de voorstellen van een speciale commissie om tegemoet te komen aan de kritiek van de orthodoxe kerken op de Wereldraad, zullen die lidkerken, al jaren notoire wanbetalers, wellicht meer geneigd zijn om aan hun financiële verplichtingen te voldoen. „Maar die commissie is er niet om meer geld binnen te krijgen”, aldus Hardon.
Zijn afdeling is naarstig op zoek naar alternatieve financiële bronnen. Ze wil meer geld lospeuteren van stichtingen en fondsen en hoopt meer mensen te bewegen de Wereldraad in hun testament te gedenken. Ook kunnen particulieren sinds kort via de website van de Wereldraad on-line geld overmaken. Die inkomsten staan voor volgend jaar slechts voor 270.000 euro op de begroting. „Maar als het aanslaat, kan dat veel meer worden”, aldus Hardon.
De Evangelische Kerk in Duitsland gaf vorig jaar 1,4 miljoen euro, de Presbyteriaanse Kerk in de Verenigde Staten 496.000 euro en de Verenigde Methodistenkerk in Amerika 435.000 euro. De drie Samen-op-Wegkerken gaven samen 72.000 euro.