Buitenland

Olmert: Over 5 jaar vrede met Arabieren

JERUZALEM - De Israëlische premier Ehud Olmert gelooft dat zijn land binnen vijf jaar een allesomvattend vredesplan met de Arabische wereld kan sluiten.

Buitenlandredactie
30 March 2007 21:27Gewijzigd op 14 November 2020 04:39
RAMALLAH – Terwijl Israëlische en Arabische leiders reppen van vrede, blijven Palestijnse jongeren stenen gooien naar Israëlische militairen. Vrijdag was het weer raak bij de grensovergang Kalandia op de Westelijke Jordaanoever. De soldaten beantw
RAMALLAH – Terwijl Israëlische en Arabische leiders reppen van vrede, blijven Palestijnse jongeren stenen gooien naar Israëlische militairen. Vrijdag was het weer raak bij de grensovergang Kalandia op de Westelijke Jordaanoever. De soldaten beantw

Het Saudisch vredesinitiatief voor het Israëlisch-Palestijnse conflict dat de Arabische Liga opnieuw heeft gepresenteerd is revolutionair, zegt hij in vrijdag gepubliceerde interviews met verscheidene Israëlische kranten.„Een blok van staten lijkt te begrijpen dat ze het wellicht mis hebben door te denken dat Israël het grootste probleem in de wereld is. Dat is een revolutionaire verandering van zienswijze”, aldus Olmert. Israël moet volgens hem profiteren van deze situatie. Aanvankelijk werd aan Israëlische zijde veel terughoudender op het vredesplan gereageerd.

Het uit 2002 daterende Saudische plan behelst erkenning van de Joodse staat in ruil voor Israëlische terugtrekking achter de grenzen van 1967 en oprichting van een Palestijnse staat.

Vijf jaar geleden verwees de Israëlische regering het plan nog naar de prullenbak. Olmert vindt het nu een goed uitgangspunt, maar hij ziet nog grote obstakels op de weg naar vrede. Zo is de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar de plaatsen waar zij vóór de oprichting van Israël in 1948 woonden, voor Olmert onbespreekbaar. Israël vreest voor de toestroom van mogelijk miljoenen ontheemden. Met de komst van miljoenen niet-Joden zou Israël zijn identiteit verliezen. Behalve het vluchtelingenvraagstuk zijn de definitieve grenzen en de status van Jeruzalem de heikelste kwesties. Olmert is bereid met Saudi-Arabië en andere Arabische landen te gaan praten over het plan.

De voorzitter van de Arabische Liga, Amr Mussa, riep de Israëliërs ertoe op het plan eerst te accepteren en daarna pas te praten over aanpassingen.

De Palestijnse president Mahmud Abbas, die eventuele onderhandelingen met Israël zou voeren, steunt het voorstel. Maar Hamas, die samen met Abbas’ Fatahpartij in de regering zit, weigert Israël te erkennen en blijft erbij dat alle Palestijnse vluchtelingen en hun miljoenen nazaten naar hun vroegere woonplaatsen in Israël moeten kunnen terugkeren.

Abbas waarschuwde Israël wel voor meer geweld als deze „handreiking van vrede” niet wordt aangenomen.

Olmert heeft in het verleden erkend dat Israël pijnlijke concessies zal moeten doen wil het een vredesovereenkomst bereiken. Maar kritiek op zijn aanpak van de oorlog in Libanon van afgelopen zomer heeft zijn positie zo verzwakt dat hij zich op dit moment weinig kan veroorloven.

Olmert zei verder de Amerikanen te hebben voorgehouden dat omwegen geen zin hebben en dat de Palestijnen direct moeten worden aangesproken en verplicht stappen te zetten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer