Bedevaart van de trots dreigt weer
Narendra Modi, de eerste minister van de Indiase deelstaat Gujarat, lijkt vastbesloten een symbolische wagenrit -de Gaurav Tatra (de bedevaart van de trots)- weer in het leven roepen. De Nationale Mensenrechtencommissie en de Congrespartij zijn hevig gekant tegen het initiatief, dat volgens hen de spanningen en het geweld weer zal doen oplaaien.
In maart kwamen meer dan 2000 moslims om het leven in Gujarat nadat aanhangers van de heersende Bharatiya Janata Partij (BJP) en het Wereld Hindoe Forum huizen en winkels platbrandden en aan het moorden en verkrachten sloegen. Aanleiding voor het geweld was een aanslag op een trein met extremistische hindoes op 27 februari.
Modi hoopte na het geweld munt te slaan uit de pro-hindoegevoelens. Hij ontbond daarom het parlement en riep vervroegde verkiezingen uit. Maar na een bezoek aan Gujarat besloot de commissaris van de verkiezingscommissie dat de situatie nog niet voldoende stabiel was voor nieuwe verkiezingen. Hij stelde voor om de staat voorlopig onder nationaal bewind te plaatsen. Dat bracht de verkiezingscommissie in conflict met de BJP. Die wil het hooggerechtshof nu laten beslissen wanneer er verkiezingen plaatsvinden.
Vanwege dat verzet tegen zijn beleid heeft Modi beslist door te gaan met zijn pelgrimstocht, daarin gesteund door zijn partij, de BJP. De Gaurav Tatra is een oud gebruik, waarbij heersers heel hun rijk doorkruisen om de goedkeuring van de bevolking te krijgen voor bepaalde maatregelen. Modi zal zijn tocht wel ondernemen in een moderne bus met airconditioning. Volgens zijn aanhangers zal de Gaurav Tatra de successen van de BJP benadrukken en de misleidende campagnes van de oppositiepartijen counteren.
Het is dankzij zo’n pelgrimstocht van Lal Krishna Advani, in de herfst van 1990, dat de BJP begin jaren ’90 zo sterk gegroeid is. Ook die tocht leidde tot rellen en geweld. Advani, momenteel minister van Binnenlandse Zaken in de nationale regering, vertegenwoordigt de harde lijn binnen de BJP. Zijn recente aanstelling als vice-premier wordt dan ook beschouwd als een opmars van de fundamentalisten binnen de partij. De gematigder premier Vajpayee heeft het geweld in Gujarat altijd sterk veroordeeld en benadrukte onlangs nog dat India een seculiere staat is.
Ondertussen werken schrijvers en academici aan een ”Zwartboek voor Gujarat”, een serie artikelen die de gebeurtenissen sinds 27 september analyseren. Naast werk van belangrijke Indische intellectuelen bevat het bijdragen van professoren van de universiteiten van Harvard en Stanford en laboratoriumrapporten waaruit blijkt dat de incidenten op voorhand gepland waren.