EU overweegt Europees geschiedenisboek
HEIDELBERG (ANP/DPA) - Een Duits idee om een Europees geschiedenisboek te gaan schrijven, stuit op zeer verdeelde reacties. Dat bleek bij een informele EU-vergadering van ministers van Onderwijs donderdag in Heidelberg.
De Duitse minister Annette Schavan (Onderwijs) pleitte recent voor een Europees geschiedenisboek op de scholen in de EU. Het kan de culturele identiteit van Europeanen versterken en bijdragen aan toenadering in Europa, redeneert de minister.Nederland is „zeer terughoudend”, zei topambtenaar Gerard Maas van het ministerie van Onderwijs in de marge van de vergadering. „Het past niet in de Nederlandse verhoudingen dat men centraal zo’n geschiedenisboek maakt.”
Oostenrijkse en Belgische ministers reageerden echter enthousiast. „De burgers weten te weinig over de Europese geschiedenis”, zei de Belgische minister Oliver Paasch. „In zoverre kan een gemeenschappelijk geschiedenisboek zeker een waardevolle bijdrage zijn.”
De Poolse minister Roman Giertych wees het idee gewoon af. „Wij geloven niet in deze mogelijkheid”, zei hij. „Over centrale vragen hebben Polen en Duitsers al verschillende zienswijzen. Dan wordt het moeilijk Europese waarden en gemeenschappelijke perspectieven te onderschrijven.”
Bij de EU-vergadering in Heidelberg, de stad waar de boekdrukkunst is uitgevonden, was de Zwitserse schrijver Adolf Muschg de hoofdspreker. „Ik vind het een fantastisch idee”, zei hij over een Europees geschiedenisboek. Hij meent dat het echter nog te vroeg is. „Het is een project dat zeker nog een grotere rijpheid van de cultuurdeelnemers vereist.”
Sinds een jaar bestaat er al een gezamenlijk Frans-Duits geschiedenisboek. Dat wordt al gebruikt. Ondanks kritiek van historici zou dat op enthousiasme van leraren kunnen rekenen.