Kerk & religie

Aartsbisschop Sydney krijgt steun premier

De Australische premier, John Howard, heeft zijn persoonlijke steun betuigd aan zijn vriend George Pell, de aartsbisschop van Sydney, die tijdelijk is teruggetreden na een beschuldiging van seksueel misbruik. „Ik geloof helemaal in Pells ontkenning”, zei Howard woensdag voor een plaatselijk radiostation.

Kerkredactie
22 August 2002 09:39Gewijzigd op 13 November 2020 23:45

Een speciale commissie van de Rooms-Katholieke Kerk in Australië is dinsdag een onderzoek begonnen naar de beschuldiging dat dr. Pell (61) zich veertig jaar geleden als priesterstudent aan een 12-jarige jongen heeft vergrepen. De aartsbisschop, die de aanklacht een leugen heeft genoemd, besloot zich terug te trekken in afwachting van de uitkomsten van dat onderzoek. De hulpbisschop van Sydney, David Cremin, zal hem tot die tijd vervangen.

De nog anonieme man die Pell beschuldigt, heeft volgens verscheidene Australische dagbladen zelf een uitgebreid strafrechtelijk dossier. Hij zou inmiddels ruim veertig keer zijn veroordeeld wegens bedreiging, drugshandel en belastingontduiking.

De man zou zijn beschuldigingen hebben geuit na berichten dat de aartsbisschop zwijggeld had aangeboden aan andere slachtoffers van seksueel misbruik door priesters. De kerkelijke commissie voor de behandeling van aanklachten tegen geestelijken heeft de man aangeraden aangifte bij de politie te doen. Maar dat heeft hij geweigerd.

Volgens premier Howard heeft Pell het juiste besluit genomen om even afstand te nemen. Tegelijkertijd heeft ook de RK-Kerk het juiste gedaan door een onderzoek te beginnen naar de beschuldigingen, zei hij. In juni maakte Pell bekend dat de afgelopen zes jaar negentig Australische priesters zijn veroordeeld wegens seksueel misbruik.

In 1996 heeft de RK-Kerk in Australië zich verontschuldigd voor het wangedrag van pedofiele priesters. De kerk heeft miljoenen dollars schadevergoeding aan slachtoffers van seksueel misbruik uitgekeerd, maar ontkent dat ze ooit zwijggeld heeft betaald. Pell werd in maart 2001 tot aartsbisschop van Sydney benoemd. Hij is tegen de priesterwijding van vrouwen en weigert de communie uit te reiken aan homoseksuelen.

Ondertussen is in de Verenigde Staten een groep priesters bezorgd dat sommige van hun collega’s ten onrechte worden beschuldigd van seksueel misbruik. De groep, die bijna eenderde van het totaalaantal priesters in het aartsbisdom Boston vertegenwoordigt, heeft kardinaal Bernard F. Law gevraagd garant te staan voor een correcte juridische behandeling van iedere strafzaak. Dat meldde The New York Times.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer