Internet als kookboek
Toen de Franse president Chirac een paar jaar geleden de Britse keuken de op een na slechtste van Europa noemde, werd dat hem niet in dank afgenomen. Groot-Brittannië, op dat moment EU-voorzitter, strafte hem door tijdens vergaderingen in Brussel louter Brits voedsel en zelfs Britse wijn op tafel te zetten.
Chirac doelde waarschijnlijk op de traditionele keuken, bekend om allerhande stoofschotels met orgaanvlees, en vooral het sublieme Schotse gerecht haggis: schapenmaag gevuld met een mengsel van lever, hart, longen, uien en havermout. Het klinkt onsmakelijk en dat is het ook.Wie rondkijkt op de website van BBC Food ontdekt al snel dat traditioneel Brits voedsel nog steeds gekookt en gegeten wordt, maar dat de moderne keuken van dit land veel meer te bieden heeft dan shepherd’s pie en custard. Al geruime tijd timmeren jonge Britse koks als Ainsley Harriott, Gordon Ramsay, Nigella Lawson en natuurlijk Jamie Oliver aan de weg.
De BBC zendt al jaren zeer diverse kookprogramma’s van deze en andere chefs uit op televisie. De recepten uit deze programma’s zijn allemaal te vinden op de site www.bbc.co.uk/food. Voor de amateurkok die een beetje uit de voeten kan met de Engelse taal vormt deze website een geweldige bron van inspiratie. Liefhebbers van koken en eten kunnen hun hart ophalen aan duizenden recepten van zeer diverse professionele koks in een prettig zoekprogramma.
De kok met weinig tijd kan veel plezier beleven aan de ruim 4000 ’snelle’ recepten van Ainsley Harriott en zijn team van Ready Steady Cook. Vaak zijn de gerechten een simpele, zo rauw mogelijke combinatie van twee of drie ingrediënten. Venkel en peterselie worden samen met een klein pepertje verwerkt tot een simpele salade, gekookte rijst wordt op smaak gebracht met basilicum, koriander en limoen.
Nigella Lawson zorgt al jaren voor een frisse wind door de traditionele Britse keuken. Momenteel zijn op de website haar variaties op de typische kerstgerechten te vinden: een grote ham en een kalkoen, maar dan wel bereid met een lekker laagje kruiden. Een ander leuk recept uit deze lijn is dat voor appelchutney met gedroogde cranberry’s. Chutney laat zich het best omschrijven als hartige, zoetzure jam en is zeker niet alleen in december lekker. Hij smaakt heerlijk bij een stukje vlees, op een boterham met kaas of als dip voor chips.
Niet ingewikkeld
Ook minder bekende koks zijn de moeite van het koken waard. Angela Hartnett bijvoorbeeld is een kok die een Michelinster behaalde. Toch zijn haar recepten niet erg ingewikkeld. In Nederland eindigen de boeken van Ken Hom, Claudia Roden en Madhur Jaffrey meestal in grote stapels bij De Slegte. Jammer, want deze koks doen zeker niet onder voor hun bekendere collega’s. Ken Hom is BBC’s kenner van de Chinese keuken, Claudia Roden is een ware autoriteit op het gebied van de mediterrane keuken. Wie eenmaal haar Marokkaanse couscoussalade met komkommer, citroenrasp en veel peterselie heeft geproefd, is voorgoed verkocht.
Madhur Jaffrey staat vooral bekend om haar curry’s en andere Indiase gerechten. Wat de Chinees-Indische keuken is voor Nederland, is de Indiase keuken voor Groot-Brittannië. Afhalen doe je niet bij De Chinese Muur, maar bij Bombay Palace. Het is dus niet verwonderlijk dat zoeken op de term ”curry” op de website van BBC Food honderden recepten oplevert voor de meest uiteenlopende gerechten. Ook een lekker korma- of tandoorigerecht behoort tot de mogelijkheden. De gerechten worden op smaak gebracht met een van de vele mogelijke combinaties van kruiden en specerijen. Koriander, gember, kurkuma, mosterdzaad, komijn, kardemom, veel chilipepers en knoflook geven een rijke smaak aan de pittige en gezonde gerechten. Hoewel curry van oorsprong uit India en de landen in Zuidoost-Azië komt, zijn er ook zeer interessante variaties mogelijk: Mexicaanse curry, met dikke yoghurt en tortilla’s, Jamaicaanse curry, met ketchup, ei en kokosnoot, en zelfs een spruitjescurry met sinaasappel, sesamzaad en witte wijn. Zelfs de meest verstokte spruitjeshater wordt hier gedwongen het kleine, bitter geurende en smakende kooltje opnieuw te bezien.
Handig zoeken
Een persoonlijke favoriet, ooit gevonden op deze website, is het recept voor risotto met geroosterde pompoen. Stukken pompoen worden ingewreven met een mengsel van olijfolie, knoflook en salie en in de oven geroosterd. De zachte, zoete pompoen wordt door de authentiek bereide risotto geroerd en geserveerd met pijnboompitten en uitgebakken bacon. De romige textuur van de risotto en de nootachtige pompoen maken dit tot een bijzonder en feestelijk gerecht. Salie is overigens een kruid dat weinig bekendheid geniet. De smaak ervan laat zich het best vergelijken met die van munt en rozemarijn. Het loont de moeite om een plantje aan te schaffen voor in de vensterbank, want behalve met pompoen combineert salie ook uitstekend met bijvoorbeeld uien. Een uitgeholde appel, gevuld met ui, salie en broodkruim en gepoft in de oven, vormt een smakelijk en origineel bijgerecht voor een stukje lams- of varkensvlees.
Met een klik op de functie ”recipes” komt de kookliefhebber bij al deze geweldige recepten terecht. De website heeft een heldere indeling en diverse handige zoekfuncties. Zo is het mogelijk bij een recept te zoeken naar andere recepten van dezelfde kok of naar meer informatie en andere mogelijkheden met een bepaald ingrediënt. Daarnaast wordt een duidelijke en uitgebreide omschrijving gegeven van veel kruiden, specerijen, groenten en vis- en vleessoorten.
Turmeric
Verkrijgbaarheid van ingrediënten is vrijwel nooit een probleem, omdat er nauwelijks halffabricaten worden gebruikt. De vertaling van de naam van een product kan echter wel wat lastig zijn. ”Turmeric” bijvoorbeeld is niet in het onlinewoordenboek te vinden, en ook de plaatselijke Turkse supermarkteigenaar, die grossiert in allerhande exotische specerijen, kon geen uitkomst bieden. Enig gegoogel leverde dan toch het antwoord: turmeric blijkt kurkuma te zijn. Veel gebruikt voor currygerechten, blijkt het ook in een appel-cranberrychutney een uitstekende smaakmaker te zijn.
Het ook mogelijk te zoek op trefwoorden zoals keuken, vegetarisch of veganistisch, eten voor kinderen of voor zwangere vrouwen.
Nog een leuke functie van de website is de lijst met seizoensproducten. Deze maand zijn dat onder andere heilbot, witlof, selderij, kool en sjalotten, en natuurlijk staan hierbij allerhande recepten vermeld.
N.a.v. www.bbc.co.uk/food.