Kerk & religie

„Ik roep u op tot christelijk martelaarschap”

NIJKERK - De hele wereldpolitiek is gericht op het Midden-Oostenconflict. Wereldleiders, opiniemakers, gezaghebbende academici en vooraanstaande theologen wijzen Israël aan als de grote schuldige.

Van een medewerker
19 February 2007 10:02Gewijzigd op 14 November 2020 04:32

Dit zei George Ekeroth zaterdag op een conferentie in Nijkerk, georganiseerd door de Nederlandse afdeling van het Jeruzalem Bijbelcentrum. Dit centrum heeft tot doel om door middel van studie, conferenties en rondleidingen in Israël het wederzijdse begrip tussen christenen en Joden te bevorderen.Onder de stichting valt ook het Bnei Arazim kinderopvangtehuis voor getraumatiseerde Israëlische kinderen. Daarnaast worden vele Bijbels gedrukt en verspreid onder Arabieren en Joden.

De conferentie ging over het thema ”Oorlog in het Heilige Land?”. George Ekeroth uit San Diego (VS) en medewerker van het Jeruzalem Bijbelcentrum, bezag hoe de wereldpolitiek zich met Israël bemoeit. Volgens Ekeroth is de naam Verenigde Naties belachelijk, omdat enkele lidstaten openlijk bekennen Israël van de kaart te willen vegen.

„Steeds vaker hoort men dezelfde klanken als in het Duitsland van Hitler, namelijk dat de Joden het probleem zijn. Zelfs theologen betogen dat Israël op Bijbelse gronden zijn landsgrenzen niet mag verdedigen.”

De in Israël geboren Jood Shlomo Hizak zei in een andere toespraak zich te herinneren hoe hij als kleine jongen in Jeruzalem uitingen van antisemitisme moest ondergaan. Hij hoorde het lied ”Welk een vriend is onze Jezus” zingen en kwam terecht in een samenkomst van christenen. Deze christenen toonden hun solidariteit met het Joodse volk doordat overal davidsterren hingen, destijds een verachtelijk symbool.

Dit bracht bij Shlomo Hizak een radicale verandering teweeg. „Ik noem mezelf niet Messiasbelijdende Jood, niet orthodox of wat dan ook; ik ben gewoon Jood. Mijn roeping is om in Israël een bruggenbouwer te zijn tussen Joden en christenen. In Israël ziet men mij als een verkapte zendeling, voor christenen ben ik te Joods.”

Hizak hield de aanwezigen voor om voor Jezus uit te komen. „Spreek die Naam ook zó uit en noem Hem niet Joshua. Zeg niet dat de Joden nog blind zijn voor de Messias. Joden én christenen hebben nodig dat hun ogen geopend worden.”

Hizak zei verheugd te zijn over het feit dat in het Jeruzalem Bijbelcentrum allerlei christelijke denominaties samenkomen. Omdat hij goede contacten heeft met Ethiopische Joden, komen letterlijk en theologisch vele kleuren broederlijk bijeen.

Shlomo Hizak houdt niet van debatteren en disputeren. „Stop met al die theologische discussies. Laat de liefde tot God en Zijn Woord onze leidraad zijn. Jezus riep op het Evangelie te verbreiden. Laat al die twistvragen over de komst van Christus rusten, focus op het mededelen van de blijde boodschap.”

Het groeiende aantal voorbeelden van samenwerking tussen christenen en Joden is volgens Hizak niet het gevolg van theologische uiteenzettingen over de dialoog, „maar komt gewoon recht uit het hart.”

In de toespraak van Daniel Gwertzman, programmacoördinator bij het Jeruzalem Bijbelcentrum, stond de stelling centraal dat onverschilligheid het grootste kwaad van de westerse wereld is. „Niet de dreiging van kernwapens, niet het terrorisme, niet het gebrek aan olie - de echte bedreiging bestaat uit onverschilligheid ten aanzien van het geloof. Onverschilligheid zal zich tegen de westerse wereld keren. In Europa vergist men zich door te denken dat de Iraanse nucleaire dreiging hun niet aangaat.”

Gwertzman wees op de eerste christenen, die ook zonder wapens hun overmachtige vervolgers tegemoet traden. Dit christelijke martelaarschap staat in navrante tegenstelling met het huidige islamitisch-fundamentalistische martelaarschap. In het Romeinse Rijk stelden christenen wel hun eigen leven in de waagschaal, maar nooit bliezen zij andere mensen op. „Ik roep u op tot dit soort martelaarschap. Als u denkt dat u niet voor Israël in kunt staan, sta dan wel pal voor het geloof in God. God en Israël vallen niet te scheiden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer