Kerk & religie

Dr. Plaisier: Engelse kerk is voorbeeld

AMSTERDAM - De Engelse kerk in Amsterdam is een voorbeeld voor de Protestantse Kerk in Nederland. Dat zei dr. B. Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) maandag in Amsterdam tijdens een herdenkingsdienst ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de English Reformed Church op het Begijnhof in het hartje van de hoofdstad.

Kerkredactie
6 February 2007 10:37Gewijzigd op 14 November 2020 04:30
AMSTERDAM – De Britse koningin Elizabeth (r.) woonde maandagmiddag in Amsterdam een herdenkingsdienst bij ter gelegenheid van het 400 jarig bestaan van de Engelse Hervormde Kerk in de hoofdstad. Koningin Beatrix en prins Philip (m.) vergezelden haar. In d
AMSTERDAM – De Britse koningin Elizabeth (r.) woonde maandagmiddag in Amsterdam een herdenkingsdienst bij ter gelegenheid van het 400 jarig bestaan van de Engelse Hervormde Kerk in de hoofdstad. Koningin Beatrix en prins Philip (m.) vergezelden haar. In d

De Engelse kerk is een voorbeeld van hoe de kerk als geheel zou moeten zijn, aldus Plaisier. „Een open gemeenschap die iedereen welkom heet, als een levend teken van hoop voor de toekomst van de mensheid in een wereld die meer en meer een dorp wordt. De kerk als een schuilplaats, een ontmoetingsplaats van culturen en meningen en bovenal een plaats waar inspiratie kan worden opgedaan voor het dagelijks leven”, aldus de scriba, die maandagmiddag sprak omdat de Engelse gemeente ook deel uitmaakt van de Protestantse Kerk in Nederland.De geschiedenis van de Engelse Hervormde Kerk in Amsterdam laat mooi de ontwikkeling van de kerken door de eeuwen heen zien, aldus dr. Plaiser. „De Reformatie in de 16e eeuw veranderde de wereld. De waarheid werd niet langer beschermd door de Roomse Kerk. De waarheid kwam in handen van individuen die de Bijbel zelf uitlegden als zij die lazen, herlazen en bestudeerden. Dat scharnierpunt in de Europese cultuur werd in feite het geboortemoment van wat wij tegenwoordig het pluralisme noemen.” Dat gebeurde in het bijzonder ook in Amsterdam, aldus dr. Plaisier. De stad heette aanhangers van allerlei stromingen welkom, zo kwam er ook ruimte voor een Engelstalige gemeente.

Vanwege de Engelse taal is de gemeente „vanaf het begin een internationale gemeenschap geweest, lang voordat het woord globaal was uitgevonden.” De Protestantse Kerk is daarom „trots op haar Engelstalige gemeenten in Rotterdam en Amsterdam. De rijke variëteit aan nationaliteiten en culturen in deze gemeenten geeft vorm aan haar belijdenis dat Jezus Christus de Heere van de wereld en de Dienaar van mensen is. Een belijdenis die de grenzen van etniciteit, kleur, geslacht en sociale klasse overstijgt”, aldus Plaisier.

Onder het gehoor van de scriba zaten de Britse koningin Elizabeth II, haar man prins Philip en koningin Beatrix. De Engelse vorstin kwam gisteren speciaal voor de herdenkingsdienst naar Nederland. Voor het bezoek van de vorstinnen was veel belangstelling in Amsterdam.

De dienst begon met muziek van Mozart en Bach. De schriftlezingen waren uit Exodus 3, over het brandende braambos, en een gedeelte uit het Evangelie van Johannes. De gemeente zong onder meer een speciaal voor de dienst geschreven hymne ”Alles zal veranderen want Zijn Evangelie is waar: ziekte in gezondheid, apathie in geloven, twijfel in betrokkenheid en oud in nieuw. Dit is de goedheid van God”.

Voorganger tijdens de Engelstalige dienst was ds. A. McDonald, de voorzitter -moderator- van de synode van de Church of Scotland, waar de Engelse kerk ook in participeert. Ds. McDonald stelde dat de jubilerende kerk „geen historische sociëteit en geen museum” is, maar een levende kerk die nog altijd rekening moet houden met de vraag wat haar roeping is. „Niet die van 400 jaar geleden, maar van vandaag. Niet: waar kom je vandaan, maar: waar ben je en waar ga je heen.”

De predikant haalde de woorden van de beroemde schilder Vincent van Gogh aan, die hetzelfde gevoel moet hebben gehad bij deze speciale kerk als hij. „Morgenochtend ga ik naar de Engelse kerk, die ligt daar zo vredig in de avond aan dat stille Begijnhof en lijkt te zeggen: Op deze plek zal Ik vrede geven, zegt de Heere. Amen, zo zij het.” De dienst waarin ook de vaste predikant ds. J. Cowie sprak, werd afgesloten met de volksliederen van het Verenigd Koninkrijk en van Nederland.

Koningin Elizabeth kwam gistermiddag kort na het middaguur aan op Rotterdam Airport, waar zij werd welkom geheten door koningin Beatrix. Na een lunch op Paleis Huis ten Bosch ging de tachtigjarige Engelse vorstin naar het Vredespaleis in Den Haag, waar het Internationaal Gerechtshof zetelt. De koningin ontmoette daar rechters van het hoogste rechtscollege van de Verenigde Naties en ook hoge vertegenwoordigers van andere in Den Haag gevestigde internationale hoven, zoals het Internationaal Strafhof (ICC), het Joegoslaviëtribunaal en het Permanente Hof van Arbitrage.

Prins Philip was op dat moment in de residentie van de Britse ambassadeur in Nederland. Hij reikte daar een medaille uit bij de Nederlandse afdeling van The International Awards for Young People. Het betreft de Duke of Edinburgh Award, een aanmoedigingsprijs voor jonge mensen die iets bijzonders ondernemen voor de samenleving.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer