Noord–Ierse politie spande samen met moordenaars
BELFAST (ANP) – De politie in Noord–Ierland heeft in het verleden samengespannen met verscheidene loyalistische moordenaars in Belfast. Dat bleek maandag uit een rapport van de politieombudsman in Noord–Ierland. De onthullingen kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor het Noord–Ierse vredesproces, waarin de rol van de politie momenteel centraal staat.
Volgens ombudsman Nuala O’Loan pleegden leden van de paramilitiaire groepering UVF moorden en andere zware misdrijven, terwijl ze als informant voor de veiligheidspolitie werkten.Dat betrof onder anderen UVF–leider Mark Haddock, die van 1991 tot 2003 tipgever voor de politie was. Hij verdiende daarmee 80.000 pond (122.000 euro). In dezelfde periode werd zijn naam verbonden aan tien moorden, tien pogingen tot moord en 62 andere misdrijven.
Rechercheurs beschermden de daders en voorkwamen dat die werden aangehouden, onder meer door bewijsmateriaal te vernietigen. Politie–agenten zouden bij verhoren hebben gezeten om te voorkomen dat UVF’ers zichzelf verdacht zouden maken, meldde de Noord–Ierse krant Belfast Telegraph maandag. De protestantse militaire groepering UVF (Ulster Volunteer Force) had tot doel zoveel mogelijk IRA–leden te vermoorden.
„Dit is een diep verontrustend rapport over gebeurtenissen die volkomen verkeerd waren en nooit hadden mogen gebeuren", zei een woordvoerder van de Britse premier Tony Blair. Volgens de Britse minister voor Noord–Ierland Peter Hain „schijnt het rapport een licht in een heel donkere hoek". Mogelijk worden de onderzoeken naar een aantal moorden heropend, maar door het gebrek aan bewijs is de kans op een veroordeling klein.
Het Noord–Ierse vredesproces hangt momenteel op het mogelijke herstel van het zelfbestuur van de Britse provincie. Daartoe moet Sinn Fein, de politieke tak van het Ierse Republikeinse Leger (IRA), het gezag erkennen. De grotendeels protestantse politiemacht was echter tientallen jaren lang de aartsvijand van de katholieke republikeinen.
De vader van een van de slachtoffers van de UVF, wiens roep om gerechtigheid tot het rapport van de politieombudsman heeft geleid, heeft Sinn Fein opgeroepen te wachten. „Als protestant vraag ik Sinn Fein het gezag niet te erkennen totdat deze zaak in een openbaar onderzoek is uitgezocht", zei Raymond McCord, wiens zoon in 1997 werd vermoord.