Buitenland

Verkiezingscampagne VS vroeg van start

De voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap zijn begonnen. Dat stelt althans politiek analist Alan Reynolds van het Cato Research Instituut in Washington. „De échte voorverkiezingen beginnen pas begin volgend jaar, maar deze ronde is misschien wel de belangrijkste. Het is immers de race om het geld”, aldus Reynolds. Voorlopig heeft Democratisch presidentskandidaat Hillary Clinton met 14 miljoen dollar het meeste geld in kas.

Van onze correspondent
22 January 2007 10:16Gewijzigd op 14 November 2020 04:27

Hillary Clinton hoopt haar kas dit jaar te versterken met nog eens 60 tot 75 miljoen dollar. Eenzelfde bedrag heeft haar naaste concurrent Barack Obama als doelstelling. Het is dan ook geen wonder dat beide kandidaten de afgelopen dagen de telefoon gepakt hebben om sponsors te werven.New York is daarbij Hillary’s thuisfront, maar dat heeft Obama er de afgelopen weken niet van weerhouden om ook in de financiële hoofdstad van Amerika naar sponsors te zoeken.

Een tweede financieel bolwerk is Chicago in de staat Illinois, Obama’s thuisfront. Maar Hillary komt uit Illinois en zal deze staat volgens Reynolds zeker niet zomaar aan haar jonge zwarte concurrent prijsgeven.

Het succes van kandidaten hangt echter niet alleen af van de grote sponsors in financiële centra. „Howard Dean uit Vermont bouwde in 2004 een formidabele verkiezingskas op met 5-dollarbijdragen van minder draagkrachtige sympathisanten. Bijdragen die hij inde via een speciale website”, aldus Reynolds.

Geld speelt een overheersende rol in de verkiezingen in de VS. Hoe groter de fondsen, des te heviger de campagnes via pers, tv en radio. Campagnes die niet nalaten tal van twijfelaars onder de kiezers te beïnvloeden. Het is ironisch dat Barack Obama -de zwarte Democratische kandidaat- juist die overheersende rol van het geld in het Amerikaanse politieke systeem wil bestrijden. „Volgens Obama is de politieke cultuur in de VS verhard en vergiftigd door het geld; het is ironisch dat hij nu eerst veel geld moet inzamelen om als president aan die traditie een eind te kunnen maken”, aldus Ruth Sherman, specialiste in politieke communicatie aan de Columbia Universiteit van New York.

Obama heeft verder plannen voor hervorming van het ziektekostensysteem, dat Hillary Clinton tijdens het presidentschap van haar man in de jaren ’90 tevergeefs trachtte te hervormen.

Maakt Obama volgend jaar een kans? „Barack Obama is weliswaar met zijn twee jaar in de Senaat betrekkelijk onervaren, maar dat kan ook in zijn voordeel uitpakken. Hij is niet belast met een politiek verleden; veel mensen zien hem als nieuwkomer die een frisse wind kan doen waaien door ons politieke systeem”, meent Sherman.

Verschillende analisten hebben de afgelopen jaren gezegd dat een presidentskandidatuur van Hillary Clinton conservatief Amerika in opstand zou brengen. Is dat een realistische prognose? „Hillary komt bij veel Amerikanen over als hard; een berekenend type. Dat is zij in werkelijkheid niet, maar zij zal er de komende maanden hard aan moeten werken om dat imago te verzachten. Wat conservatief Amerika betreft: dat zal niet blij zijn met een Democratische kandidatuur van Hillary. Maar zij heeft tijdens haar twee campagnes voor de Senaatszetel van New York (2000 en 2006, red.) al veel lastercampagnes van tegenstanders doorstaan, dus in dit opzicht staat zij waarschijnlijk wel haar mannetje”, meent Mickey Kantor, voormalig minister van Handel onder Bill Clinton.

Hillary stemde enkele jaren geleden voor president Bush’ plan om Irak binnen te vallen. Gaat haar dat schaden bij de verkiezingen eind volgend jaar, omdat die oorlog steeds minder steun geniet onder de Amerikanen? „Hillary heeft herhaaldelijk en uitgebreid duidelijk gemaakt dat zij het geflopte Irakbeleid van de president niet steunt, ook al steunde zij oorspronkelijk wel diens plannen. Volgens de opiniepeilingen breekt haar dat niet op, maar of haar dat uiteindelijk de overwinning gaat kosten zal volgend jaar pas blijken. En vergeet niet, tussen vandaag en volgend jaar november kan er heel veel veranderen of verschuiven”, waarschuwt Kantor.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer