„Er is meer nodig dan apologetiek”
GOUDA - „Laat je niet van de wijs brengen door het vlotte getuigenis van evangelische christenen. Het gaat niet alleen om woorden, maar vooral om het christelijke leven.”
Dat zei drs. J. van Mourik, godsdienstleraar aan het Calvijn College te Goes en docent aan de Cursus Godsdienstonderwijs (CGO) van de Gereformeerde Gemeenten. Hij sprak vrijdag in Gouda tijdens de winterconferentie van studerenden van de Gereformeerde Gemeenten over apologetiek, de verdediging van het christelijke geloof.Er is sprake van kantelende tijden, stelde Van Mourik, waarin oude antwoorden niet meer voldoen. In deze situatie verdedigt met name een aantal evangelicale theologen, onder wie de Brit Allister McGrath en de Amerikaan R. C. Sproul, het christendom. „Apologetiek is niet verkeerd, maar er is meer.”
Hij haalde Filippensen 2:14 en 15 aan, waar Paulus de opdracht van een christen behandelt. Paulus spreekt daar over het leven naar Gods geboden zonder mopperen en het schijnen als lichten in de wereld. Een element in deze teksten is de apologetiek, het schijnen in de wereld. De andere twee dingen gaan over ascese en ethiek. „Als we het in het getuigenis alleen over apologetiek hebben, missen we deze twee dingen”, aldus Van Mourik.
„Bij alle kritiek op de reformatorische gezindte die mogelijk is, moet je niet vergeten dat evangelischen vaak eenzijdig zijn in het getuigenis naar de wereld. In de evangelische wereld worden wel veel woorden gesproken, maar hoe is het leven? Het eenvoudige leven voor Gods aangezicht wordt te weinig benadrukt. Passen ze zich in hun levensstijl niet vaak aan de wereld aan? Is hun beleving van de godsdienst niet sterk van deze tijd? Laat je niet van de wijs brengen.”
Aanknopingspunt
Van Mourik legde de vinger bij een aanknopingspunt dat evangelicale theologen vinden in de algemene godskennis van mensen en in de rede. Als voorbeeld noemen zij dan de rede van Paulus op de Areópagus. Van Mourik: „Paulus is wel vriendelijk op de Areópagus, maar hij voorziet geen landingsplaats van het Evangelie bij de mens. De Heere gaat Zijn Woord Zelf van een landingsplaats voorzien in het hart van een mens.”
De docent wil hooguit spreken van een aanspreekpunt om met de ongelovige medemens in contact te komen. Hij vindt het gebruik van het instrumentarium van de rede een werelds wapen om mensen te overtuigen. Beter is om te strijden met het zwaard van de Geest, aldus Van Mourik. McGrath wil volgens hem het Evangelie aannemelijk maken.
Van Mourik stelde dat SP-fractieleider Marijnissen op zijn website de SP ook niet aannemelijk wil maken voor de mensen, maar dat hij juist het unieke van zijn partij beklemtoont. „Zo is Jezus Christus de unieke Persoon van het christelijke geloof. Je hoeft geen theoloog of filosoof te zijn om te vertellen wie de Heere Jezus is. Draag maar in een eenvoudig getuigenis uit Wie Hij is.”
Van Mourik waarschuwde de studenten voor het oppervlakkige geloof dat hij bij genoemde theologen aantreft. „Laat je niet overrompelen door alles wat vanuit de evangelicale wereld over je heen spoelt. Er moet niets. Vraag aan de Heere of Hij je het geloof wil geven. Als je een arme zondaar voor God wordt, is het onmogelijk dat je je ongelovige medeburgers vergeet.”
Populair
De plenaire discussie ging voor een groot gedeelte over de betekenis van de rede in het contact met andersdenkenden. Van Mourik vindt dat er wel plaats is voor universitaire apologetiek, maar hij ziet gevaren in een populaire apologetiek. Hij kon ook wel meegaan in het zich verplaatsen in de denkwereld van de ander om deze te bereiken, als maar beseft wordt dat uiteindelijk het getuigenis gegeven moet worden vanuit Gods Woord, en niet vanuit het verstand.
Van Mourik erkende dat hij op dit punt ook anders denkt dan C. S. Lewis. Hij verdedigde zijn stelling met de toespraak van Paulus op de Areópagus. „Als er ooit gezocht is naar God, dan is het wel door de Griekse filosofen. Als Paulus over Christus vertelt, geloven ze hem niet.”