Prins Laurent dacht dat hulp legitiem was
BRUSSEL (ANP/BELGA) – De Belgische prins Laurent, die in de jaren negentig voor veel geld hulp kreeg van fraudeurs bij de marine, dacht dat de steun legitiem was. Hij vertrouwde zijn adviseur Noël Vaessen, die had gezegd dat de marine kon helpen bij de inrichting en renovatie van zijn villa.
„Wie ben ik dan om te twijfelen?“, zo heeft de prins gezegd tegen de procureur van Hasselt, die hem maandagavond heeft verhoord. Dat blijkt uit het verslag dat de procureur dinsdag verspreidde tijdens de rechtszaak tegen de fraudeverdachten.„Ik weet ook niet hoeveel geld er aan wat is gespendeerd bij de renovatie”, zei de prins volgens de VRT in het verslag. „Ik had geen inzage in eender welke boekhouding".
Tijdens de zitting dinsdag is Laurent nog ruim een kwartier ondervraagd door de voorzitter van de rechtbank, Christine Coopmans. De rechter vroeg Laurent of zijn adviseur Vaessen had gezegd dat de kosten door de marine gedragen zouden worden. Op die vraag antwoordde Laurent: „Zo duidelijk niet. Ik heb dat duidelijk gemaakt in mijn document (waarmee hij verwees naar het verslag van zijn verhoor). Ik kan u weinig zeggen".
Het is zeer ongebruikelijk dat een prins het woord voert in een strafzaak. De prins was als getuige gedagvaard door Vaessen, een van de twaalf verdachten. Vaessen, lange tijd de vertrouweling van de prins, reageerde zeer verheugd op de getuigenis van Laurent. Vooral omdat Laurent had gezegd dat de werken stopten na het vertrek van Vaessen: justitie had hem ook voor de latere periode nog fraude ten laste gelegd.
De groep verdachten heeft volgens justitie zo’n 2 miljoen euro verduisterd. Daarvan zou volgens justitie zo’n 175.000 euro’s zijn besteed aan de inrichting en het opknappen van de prinselijke villa Clementine in Tervuren bij Brussel.
De prins arriveerde dinsdagochtend in een Smart–auto bij de rechtbank in Hasselt, samen met zijn advocaat Fred Erdman. De jongste zoon van koning Albert II volgde daarna de aanvang van het proces in een bankje met enkele velletjes A4 op schoot.
De Vlamingen geloven niet in de onschuld van de prins. In een enquête van omroep VRT zei slechts 17 procent te geloven in zijn onschuld. Zeven de tien ondervraagden vermoeden dat de prins bescherming krijgt in deze rechtszaak.