Pastoor kathedraal Krakow afgetreden
WARSCHAU/KRAKOW (ANP/DPA) – Een dag na het aftreden van aartsbisschop Stanislaw Wielgus heeft opnieuw een hoge Poolse priester zijn functie neergelegd. De plebaan (pastoor) van de Wawel–kathedraal in Krakow, Janusz Bielanski, heeft kardinaal Stanislaw Dziwisz, de aartsbisschop van Krakow, zijn ontslag aangeboden, dat direct is aanvaard. Dat meldde de Poolse nieuwszender TVN24.
Bielanski werd een jaar geleden in een tijdschrift van samenwerking met de communistische geheime dienst beschuldigd. Het weekblad Newsweek Polska schreef maandag dat talrijke vrienden van Dziwisz onder het communisme onder druk zijn gezet om voor de geheime dienst te spioneren. Dziwisz was voor de communisten een aantrekkelijk doelwit. Hij was biechtvader van Karol Woytila, voordat hij na diens keuze tot paus in oktober 1978 diens persoonlijk secretaris werd.Poolse kranten hebben maandag positief op het ontslag van Wielgus gereageerd. De conservatieve Rzeczpospolita noemt het vertrek van Wielgus een „zege van de kerk", ook al hebben enkele gelovigen er verdriet van. „De beslissing van Rome betekent vooral een grote zege van het geweten. Men zal verraad weer verraad, moed weer moed en trouw weer trouw kunnen noemen".
De krant, die vorige week documenten van de geheime dienst publiceerde waaruit ondubbelzinnig bleek dat de komende aartsbisschop van Warschau informant van de geheime dienst was geweest, hekelt die bisschoppen die de „ongemakkelijke waarheid" over het verleden van Wielgus probeerden toe te dekken.
Ook de liberale Gazeta Wyborcza is positief over het besluit van Wielgus. De krant spreekt van een historisch moment. Een bisschop nam de leiding van een van de belangrijkste bisdommen van Polen op zich en werd na twee dagen door de Heilige Stoel ontslagen, hoewel Rome hem eerder had verzekerd dat hij het vertrouwen had behouden.
De Gazeta Wyborcza, maar ook de meeste andere kranten hebben kritiek op kardinaal Jozef Glemp, die de preek hield in de eucharistieviering waarin Gielgus zou worden geïnstalleerd. Glemp (77), die voorlopig het aartsbisdom blijft besturen, wordt verweten dat hij het voor Wielgus opnam. De krant Dziennik spreekt van een grote fout. „De primaat (Glemp, red.) stond voor de gelovigen om hun duidelijk te zeggen: Als het aan mij had gelegen, zou Wielgus aartsbisschop zijn", schrijft de krant. Daarmee heeft Glemp niet alleen afstand genomen van het Vaticaan, dat Wielgus ontsloeg, maar ook van de meerderheid van de gelovigen die blijkens een peiling Wielgus niet als aartsbisschop van Warschau wenste. De kardinaal heeft zo de kloof tussen voor– en tegenstanders van Wielgus vergroot, schrijft Dziennik.