Kerk & religie

Muiterij dreigt bij Zwitserse Garde

LONDEN/ROME (ANP) - Binnen de Zwitserse Garde, het beschermingsleger van de paus, bestaat grote ontevredenheid over het beleid van commandant Elmar Theodore Mader. Dat meldt het Britse dagblad The Independent.

3 January 2007 09:46Gewijzigd op 14 November 2020 04:24

De Britse krant zegt dat vele gardisten vinden dat Mader hun normen oplegt waaraan hij zichzelf niet houdt. Zo houdt de commandant strikt vast aan de regel dat zij in het vakantieseizoen voor middernacht in hun barakken naast de St.-Pieter aanwezig moeten zijn, terwijl Mader zelf vaak bij recepties is die tot ver na middernacht voortduren. Mader had de gardisten bovendien verboden eindejaarsfeestjes te vieren op het terras boven hun barakken.Volgens een van de Zwitsers heeft de commandant een groot aantal flessen wijn in beslag genomen. De gardisten ontvangen geregeld wijn als cadeau uit het alpenland. „Wij ontvingen 25 flessen goede Zwitserse wijn, maar toen wij van ons werk terugkwamen, stonden er nog maar 5 in mijn kamer. De overige 20 waren op last van de commandant in beslag genomen, kennelijk voor eigen gebruik”, zei deze soldaat, die anoniem wilde blijven, tegenover de Britse krant.

Mader heeft naar eigen zeggen niets van ontevredenheid onder de 130 manschappen gemerkt. Hij zegt „een betekenisvolle dialoog” met hen te voeren.

De Zwitserse Garde vierde vorig jaar zijn 500-jarig bestaan. Op 22 januari 1506 marcheerden de eerste 150 Zwitserse huurlingen door de Porta del Popolo, in het noorden van het centrum van Rome, om paus Julius II te dienen. Die had hen ingehuurd om zich tegen zijn vijanden te verdedigen. Zijn oog viel op Zwitsers, omdat die bekendstonden als moedige en trouwe militairen.

De gardisten moeten rooms-katholiek zijn en uit Zwitserland komen. Ook moet hun gedrag onbesproken zijn. Bovendien moeten ze van goede komaf zijn, een lengte van tenminste 1,75 meter hebben en niet ouder zijn dan 30 jaar. Nadat de 23-jarige gardist Cedric Tornay in 1998 zijn commandant en diens vrouw had gedood en daarna zelfmoord had gepleegd, werd een psychologische test voor kandidaten ingevoerd. Tornay zou tot zijn daad zijn gekomen, omdat hij door de net geïnstalleerde commandant Alois Estermann voor de toekenning van een onderscheiding en een promotie was gepasseerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer