Grondvlak
Nieuws uit de plaatselijke kerkelijke gemeenten.
Onderkomen voor hhg Montfoort
De hersteld hervormde gemeente (hhg) van Montfoort kerkt tot 1 januari in een bedrijfshal aan de Van Rietlaan 3 in Linschoten. Dat heeft de voorzitter van de kerkvoogdij, A. Belo, desgevraagd bevestigd.De hersteld hervormde gemeente moest vorige week vrijdag op korte termijn een onderkomen regelen voor de kerkdiensten van afgelopen zondag en de kerstdagen. De gemeente Montfoort had de hhg verboden nog langer kerkdiensten te organiseren in een bedrijfshal aan de Mosterdmolenweg. De gemeente heeft de kerk een dwangsom opgelegd van 5000 euro per dag dat er een kerkelijke activiteit in deze hal wordt georganiseerd.
Volgens Belo is de beslissing om tijdelijk in de hal van zijn bedrijf Metaalwerk Arie Belo te kerken onder tijdsdruk genomen. „Op zo’n korte termijn was er niets anders meer te regelen.” Eerder had de sporthal in Montfoort reeds laten weten dat ook daar geen kerkdiensten belegd konden worden in verband met problemen met de gebruikersvergunning. Ook is de sporthal niet iedere zondag beschikbaar voor kerkdiensten vanwege sportactiviteiten.
De gemeente Montfoort had eerder bij de rechter gezegd dat de hhg wel kerkdiensten in de sporthal kon beleggen en daarom niet langer in de bedrijfshal aan de Mosterdmolenweg hoefde te kerken. Volgens Belo wordt deze week verder overlegd over de huisvesting.
Fundament kerk gesloopt
Slopers hebben vorige week op het Scheldeterrein in Vlissingen per ongeluk de fundamenten van een eeuwenoude hervormde kerk vernield. Dat meldde de PZC. Het gaat om een hervormde kerk die in 1585 speciaal voor het Engelse garnizoen was gebouwd. In Vlissingen woonden in die tijd veel Engelse soldaten, toen de stad samen met Fort Rammekens en Den Briel diende als onderpand voor de Engelsen. Toen de stad later overspoeld werd met vluchtelingen, namen de Neder-Duitsers de kerk over. De Engelsen kregen een stukje van de Jacobskerk als schadeloosstelling. In 1809 raakte de Kleine of Middelkerk, zoals de oorspronkelijke Engelse kerk werd genoemd, zwaar beschadigd tijdens Engelse bombardementen. Later werd het gebouw gesloopt, maar de fundamenten en de gewelven zaten nog in de grond.
De gemeente wilde die laten onderzoeken door de Walcherse Archeologische Dienst en had daarom met de slopers afgesproken een archeoloog naar het bouwterrein te halen zodra de fundamenten zichtbaar zouden worden. Dat is echter niet gebeurd.
Eerste steen cgk Culemborg
In de gevel van het nieuwe kerkgebouw van de christelijke gereformeerde kerk te Culemborg is eerder deze maand de eerste steen geplaatst. De gemeente was de afgelopen jaren uit haar uit 1865 daterende kerkgebouw gegroeid en is daarom begonnen aan de bouw van een nieuwe kerk aan de Prijsseweg.
De plaatselijke predikant ds. L. A. den Butter verrichtte de symbolische handeling van de eerstesteenlegging. Voorafgaand mediteerde hij over de tekst die op de gedenksteen staat gegraveerd. „De Heere is nabij allen, die Hem aanroepen, allen, die Hem aanroepen in der waarheid” (Psalm 145:18). Het nieuwe kerkgebouw verrijst midden in een nieuwbouwwijk. De kerk biedt plaats aan ruim 210 kerkgangers. Een zaal die bij de kerkruimte getrokken kan worden, biedt ruimte aan 80 extra zitplaatsen. Voor de zomer hoopt de gemeente de nieuwe kerk in gebruik te kunnen nemen.
Restauratie kerk Dorkwerd
De hervormde kerk van Dorkwerd, een dorpje onder de rook van Groningen, wordt gerestaureerd. Het grootste probleem met de kerk uit 1648, die op een wierde staat, is dat deze verzakt en daardoor scheef komt te staan. De vloer van de kerk is eruit gebroken en er wordt een complete betonnen fundering gestort zodat deze de kerk en de toren weer kan dragen. Daarbij worden ook meteen de muren aan de binnen- en buitenkant aangepakt en de banken vervangen.
Bij de restauratiewerkzaamheden zijn enkele munten uit de 17e eeuw gevonden. Ook zijn er beenderen opgegraven uit vermoedelijk 17e-eeuwse graven. Een team van archeologen probeert door de opgravingen meer te weten te komen over een middeleeuwse kerk die vermoedelijk op dezelfde plek heeft gestaan. Of het fundament van de huidige kerk is gebouwd op de fundamenten van deze middeleeuwse kerk is onzeker.
De kosten van de restauratie worden geraamd op een half miljoen euro. De kleine hervormde gemeente van Dorkwerd draagt een deel van deze kosten zelf.
Kerk in Slikkerveer 75 jaar
Het is deze week 75 jaar geleden dat de Wilhelminakerk te Ridderkerk-Slikkerveer door de hervormde gemeente in gebruik werd genomen. De ingebruikname van het gebouw, door dr. R. Steenbeek, had plaats op 29 december 1931. In 1937 ging de kerkenraad over tot het stichten van een tweede predikantsplaats en was de hervormde wijkgemeente Wilhelminakerk een feit. De eerste predikant van de nieuwe wijkgemeente was ds. C. van den Boogert, in 1937. Na hem volgden nog zeven predikanten.
Op 20 januari herdenkt de gemeente het 75-jarig bestaan tijdens een speciale koor- en samenzangavond in de Wilhelminakerk. Het Slikkerveers Christelijk Mannenkoor, ontstaan uit deze gemeente, zal zijn medewerking verlenen. De kerkenraad heeft een herdenkingsboekje samengesteld.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.