CDA en CU populair bij predikanten PKN
AMSTERDAM - De VVD is bijzonder impopulair bij predikanten in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). ChristenUnie en CDA scoren het hoogst, CU-leider Rouvoet is de populairste politicus en het aantal predikanten dat in 2006 GroenLinks stemde, is bijna 10 procent lager dan in 2003.
Dat blijkt uit een enquête onder predikanten in de PKN die gehouden is in opdracht van het opinieweekblad HP/De Tijd. Er zijn 600 predikanten ondervraagd voor het onderzoek.Slechts twee van de geënquêteerde predikanten zeiden op de VVD te stemmen, ofwel 0,3 procent. Politici van de VVD krijgen lage rapportcijfers van de predikanten. Verdonk scoort een 3, terwijl Hirsi Ali een 4,5 krijgt. Rutte moet het doen met een 5,7. Alleen ex-VVD’er Wilders doet het slechter met een 2,5.
De enquête zegt in kaart te brengen hoe „Nederlandse dominees denken over politiek-maatschappelijke kwesties.” HP/De Tijd concludeert dat veel predikanten voor wat betreft hun politieke opvattingen zijn te situeren als centrumlinks. Zo blijkt een ruime meerderheid van de predikanten voorstander van een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers (80,2 procent), verkleining van inkomensverschillen (73,9) en meer ontwikkelingshulp (68,8).
Lijsttrekker Rouvoet van de ChristenUnie is, met een gemiddeld rapportcijfer van 7,9, de populairste politicus onder PKN-predikanten, op enige afstand gevolgd door de CDA’er Donner (7,3) en de Amsterdamse PvdA-burgemeester Cohen (7,2). Marijnissen van de SP krijgt een 6,6 en staat daarmee op de vierde plaats, direct gevolgd door de SGP’er Van der Vlies, met een 6,4. Balkenende krijgt een rapportcijfer van 6,2. Overigens vindt 46,8 procent van de ondervraagden dat Balkenende premier moet worden van een nieuw kabinet.
Ook bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorige maand was de ChristenUnie populair. Ongeveer 23,3 procent van de predikanten stemde CU. Dat is een zes keer zo hoge score als het landelijke gemiddelde. Opvallend is ook dat 14,4 procent van de dominees aangeeft op GroenLinks te stemmen. In 2003 was dat 24 procent, een verschil van bijna 10 procent. Het CDA is ook onder predikanten de grootste partij (24,4 procent), net iets groter dan de ChristenUnie. Van de ondervraagde predikanten zegt 3,9 procent op de SGP te stemmen.
Opmerkelijk kritisch zijn de predikanten van de Protestantse Kerk over de islam. Een meerderheid (62,2 procent) vindt dat de Nederlandse moslimgemeenschap doorgaans onvoldoende afstand neemt van bedreigingen en gewelddadige uitingen tegen andersdenkenden. Van de respondenten is 2,9 procent van mening dat de boodschap van het christendom en die van de islam in essentie identiek zijn. Dat er tussen de boodschap van het christendom en die van de islam een „onoverbrugbare kloof” is, beaamt 17,6 procent van de ondervraagden.
De predikanten in de PKN zijn trouwe kiezers. Van de ondervraagde voorgangers zegt 98,8 procent de gang naar de stembus te maken. Ook is niet minder dan 25 procent van de respondenten lid van een politieke partij, terwijl dat voor amper 2,5 procent van alle (kiesgerechtigde) Nederlanders geldt. Verder blijken predikanten massaal lid of donateur te zijn van ideële organisaties: gemiddeld van zo’n zeven tegelijk, met de diaconale hulporganisatie Kerkinactie, Amnesty International, Greenpeace en Artsen zonder Grenzen als koplopers.
Slechts 9 procent van de predikanten binnen de PKN meent dat Fortuyn -die in 2004 door een tv-kijkend publiek nog werd uitgeroepen tot Grootste Nederlander Aller Tijden- een positieve bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van het politieke klimaat in ons land.