Kerk & religie

Rome erkent theologie Nijmegen niet meer

UTRECHT - Het Vaticaan erkent de diploma’s van de theologische faculteit van de Radboud Universiteit in Nijmegen voorlopig niet meer. De faculteit zou haar statuten onvoldoende hebben aangepast aan de kerkelijke richtlijnen en niet voldoen aan de bijbehorende eisen voor kerkelijke erkenning.

Kerkredactie
8 December 2006 10:26Gewijzigd op 14 November 2020 04:20

Dat heeft de Vaticaanse congregatie voor de katholieke opvoeding aan de decaan van de theologische faculteit, de rector magnificus en de voorzitter van het college van bestuur van de universiteit per brief laten weten. Het secretariaat van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland heeft dit donderdag laten weten.De congregatie neemt het de Nijmeegse faculteit kwalijk dat ze nog steeds niet haar statuten heeft aangepast aan de kerkelijke richtlijnen die sinds het studiejaar 1980-1981 gelden. De Radboud Universiteit mag daarom niet langer academische graden verlenen „die voor het aanvaarden van kerkelijke ambten noodzakelijk zijn.”

Voor studenten die al aan hun studie aan de theologische faculteit zijn begonnen, geldt een overgangsregeling. Aan de hand van de vakken die ze hebben gevolgd, zal de congregatie beoordelen of hun diploma voor erkenning in aanmerking komt. Overigens vraagt een afgestudeerde het Vaticaan slechts zelden om erkenning van zijn diploma, aldus een woordvoerder van de universiteit.

De maatregel van het Vaticaan heeft alleen betrekking op wetenschappelijke functies. Afgestudeerden aan de theologische faculteit krijgen geen ”nihil obstat” (verklaring van geen bezwaar) van het Vaticaan, als ze bijvoorbeeld een hoogleraarschap aan een rooms-katholieke universiteit of faculteit ambiëren.

De Nederlandse bisschoppen erkennen de opleiding in Nijmegen niet als opleiding voor kerkelijke ambten, zoals die van pastor. De enige universitaire opleiding die over die erkenning beschikt, is de faculteit katholieke theologie in Tilburg. Voor pastorale en catechetische functies binnen de Nederlandse kerk heeft de maatregel van de congregatie daarom geen gevolgen.

Toen de Katholieke Universiteit Nijmegen, de voorloper van de Radboud Universiteit, in 1923 ontstond, richtte het Vaticaan de theologische faculteit op. Daardoor was de faculteit bevoegd „academische graden met de autoriteit van de Heilige Stoel” te verlenen.

Voor academische instellingen die onder het gezag van de Vaticaanse congregatie vallen, werden vanaf het academische jaar 1980/1981 de bepalingen van het document Sapientia christiana (christelijke wijsheid) uit 1979 van kracht. Die richtlijnen hebben onder meer betrekking op het afgeven van een nihil obstat, de relatie tussen wetenschapsbeoefening en de kerkelijke leer en de relatie tussen de besturen van een rooms-katholieke universiteit of faculteit en de leiding van de RK-Kerk.

Omdat de Nijmeegse faculteit na meer dan 25 jaar nog altijd geen statuten heeft voorgelegd die de toets van Sapientia christiana kunnen doorstaan, stelt de congregatie vast dat de theologische faculteit „vanaf nu en onder de gegeven omstandigheden niet meer het recht heeft academische graden met de autoriteit van de Heilige Stoel te verlenen.”

Het college van bestuur van de Radboud Universiteit heeft met gemengde gevoelens kennis genomen van het besluit van de congregatie. Het heeft volgens eigen zeggen wel degelijk met Rome overlegd om aan de normen van Sapientia christiana te voldoen. Het bestuur zal met de congregatie naar een oplossing zoeken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer