Binnenland

Raadkamer beslist donderdag over Telegraaf-journalisten

DEN HAAG (ANP) - De raadkamer van de rechtbank in Den Haag beslist donderdag of de twee Telegraaf-journalisten die maandag door justitie in gijzeling werden genomen, blijven vastzitten.

30 November 2006 06:19Gewijzigd op 14 November 2020 04:19

De raadkamer boog zich woensdagavond over de vraag of de hechtenis van de journalisten met twaalf dagen moet worden verlengd.Advocaat Bas Le Poole zei dat de officier van justitie tijdens de besloten zitting had gezegd dat wat hem betreft de staatsveiligheid niet meer in gevaar is, dat hij het brongeheim van journalisten belangrijk vindt en dat hij daarom gijzeling niet nodig vindt.

Bart Mos en Joost de Haas zijn gegijzeld omdat ze weigeren te onthullen wie staatsgeheime dossiers van de AIVD aan hen heeft doorgespeeld. In de dossiers stond informatie over topcrimineel Mink K. (Kok).

De advocaten van de journalisten dienden woensdagmiddag een wrakingsverzoek in tegen de raadkamer. Zij zetten vraagtekens bij de onpartijdigheid van de rechters. Een van de rechters was eerder dit jaar al betrokken in de zaak rond de AIVD-dossiers. Destijds nam hij een voor de Telegraaf-verslaggevers negatieve beslissing over de inbeslagname van stukken.

De wrakingskamer wees het verzoek af waarna de raadkamer zich kon buigen over de inhoud van de zaak. Woensdagavond liet de raadkamer weten pas donderdag een beslissing te nemen over verlenging van de gijzeling.

De journalistenvakbond NVJ organiseerde woensdagmiddag een demonstratie voor de ingang van het gerechtsgebouw in Den Haag. Enkele tientallen verslaggevers van allerlei media en enkele ’gewone’ burgers waren daarbij aanwezig. Collega’s van Mos en De Haas droegen T-shirts met de tekst ”Laat ze vrij”. De betogers overhandigden voorafgaand aan de zitting een petitie met 7000 handtekeningen aan de raadkamer.

Volgens NVJ-secretaris Thomas Bruning kan de journalistiek niet functioneren als journalisten hun bronnen niet kunnen beschermen. „Zodra journalisten worden gedwongen hun bronnen bij de rechtbank prijs te geven, worden ze een verlengstuk van justitie”, aldus Bruning. „Hierdoor zal niemand het meer aandurven met de pers te praten over gevoelige zaken”.

De laatste jaren gaat justitie vaker over tot gijzeling. Sinds 1988 zijn vijf journalisten vastgezet, waarvan vier in de laatste zes jaar. De NVJ maakt zich zorgen over deze toename.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer