Kerk & religie

HN en De Bazuin samen verder

De opinieweekbladen Hervormd Nederland (HN) en De Bazuin gaan samen. Op 14 oktober verschijnt het eerste nummer van ZIN, het resultaat van de fusie tussen het protestantse HN en het rooms-katholieke De Bazuin. Het wordt een veertiendaags blad dat zich vooral bezighoudt met levensbeschouwelijke en maatschappelijke ontwikkelingen.

Kerkredactie
9 August 2002 11:18Gewijzigd op 13 November 2020 23:44

ZIN wordt eigendom van de Stichting ZIN. De Koninklijke BDU Uitgeverij BV in Barneveld gaat het blad exploiteren. De redacties van HN (Den Haag) en De Bazuin (Den Bosch) verhuizen naar het gebouw van het Landelijk Dienstencentrum van de Samen op Weg-kerken in Utrecht.

De fusie is mede ingegeven door de dalende oplagecijfers bij de twee bladen, zegt vice-voorzitter G. van Maanen van de Stichting Hervormd Nederland. HN verliest elk jaar 500 tot 1000 abonnees en heeft er nu nog 8000 over. De Bazuin heeft ongeveer 6000 abonnees.

Bazuin-hoofdredacteur Jan van Hooydonk krijgt de leiding over de redactie van ZIN. Zijn collega bij HN, Cees Veltman, wordt adjunct-hoofdredacteur. Van de drie redactieleden van De Bazuin gaan er twee mee naar Utrecht. De twee redacteuren van HN gaan als freelancers aan ZIN meewerken.

De beide bladen hopen met ZIN ook nieuwe en jongere lezers aan zich te binden. ZIN richt zich op betrokken lezers „die open staan voor vragen van geloof en samenleving en nieuwsgierig zijn naar de dwarsverbanden”, schrijven bestuur en hoofdredactie van HN deze week in het opinieblad. „Ze zijn op zoek naar verdieping in hun leven, naar woorden voor hun ervaringen en inspiratie.”

De Bazuin ontstond in 1911 als advertentieblad van de rooms-katholieke middenstand in Amsterdam. In 1921 namen de dominicanen het blad over. Vanaf de jaren vijftig ontwikkelde het zich tot een progressief katholiek medium. Het wordt tegenwoordig uitgegeven door een onafhankelijke stichting, die geen banden meer met de dominicanen heeft.

De Nederlandse Hervormde Kerk richtte Hervormd Nederland in 1944 als officieel orgaan op. De predikanten K. O. Finkensieper, C. Kleijweg en A. J. Bronkhorst vormden de eerste redactie. Ds. Landsman, de latere secretaris-generaal van de Hervormde Kerk, was de eerste hoofdredacteur. De hervormde synode benoemde later ’perspredikanten’, die onder andere verantwoordelijk waren voor de redactionele invulling van Hervormd Nederland. De laatste perspredikant, ds. L. H. Ruitenberg, legde zijn functie begin jaren zeventig neer.

In de jaren zestig, toen het blad nog een brede hervormde uitstraling had, was het een toonaangevende uitgave, die mede door de regionale edities een oplage van enkele tienduizenden exemplaren bereikte. Het blad ging in de loop van de jaren, met name na het vertrek van ds. Ruitenberg, een steeds zelfstandiger koers varen. In de jaren tachtig verbrak de Hervormde Kerk de officiële banden met het tijdschrift. Sindsdien werd het uitgegeven door de Stichting Hervormd Nederland Oecumenische Pers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer