Woorden van paus in Turkije onder vergrootglas
ANKARA - Paus Benedictus XVI is dinsdag begonnen met zijn bezoek van vier dagen aan Turkije. De woorden die hij de komende dagen spreekt, zullen onder een vergrootglas worden gelegd.
Van Benedictus XVI is bekend dat hij graag duidelijke woorden spreekt. Zijn rede aan de universiteit van Regensburg, waarin hij via een citaat van een Byzantijnse keizer zei dat de profeet Mohammed alleen maar slechte en onmenselijke dingen had gebracht, veroorzaakte een golf van protest en doodsbedreigingen.Ondanks de nog heftige emoties die in de moslimwereld leven, begint de paus dinsdag met een bezoek aan Turkije. Zijn eerste doel is Ankara, waar hij spreekt met vertegenwoordigers van de Turkse staat.
De Turken nemen geen risico. De veiligheidsmaatregelen zijn dan ook ongekend scherp. Maandag herinnerde de Italiaanse pers aan de (mislukte) aanslag op paus Paulus VI die precies 36 jaar geleden op de luchthaven van Manilla plaatsvond.
Het is onwaarschijnlijk dat Benedictus XVI in Turkije verbaal van leer trekt. Hooguit zal hij spreken over gelijkwaardige rechten van christenen, maar op een veel minder stellige toon dan hij gewend is. Mogelijk spreekt hij in de trant van de boodschap die hij maandag stuurde aan de leden van de pauselijke raad voor de cultuur die in Bali bijeen is. Daarin zei hij: „Evangelisatie moet begeleid worden door een eerlijke dialoog tussen de culturen en religies, gebaseerd op wederkerigheid, openheid en de liefde.”
Kritiek op de islam, bijvoorbeeld als de paus een ontmoeting heeft met de president van het ministerie van Religieuze Zaken, is helemaal niet te verwachten. Sinds Regensburg heeft de paus getracht de interreligieuze dialoog te herstarten. Maandag werd bekend dat de Algerijnse islamoloog Mustafa Cherif twee weken geleden een privébezoek heeft gebracht aan de paus. „Benedictus XVI is geen specialist in de islam, maar hij wil het begrijpen en voor hem zijn de dialoog en de ontmoeting met de moslims zeer belangrijk”, vertelde de filosoof aan het dagblad El Watan.
Volgens Cherif is hij tot nu toe de enige moslimfilosoof die door de paus is ontvangen. De Algerijn zei -wijzend op de rede in Regensburg- dat „de paus belangstelling heeft om zich te informeren over de islam, niet alleen vanuit de christelijke bronnen.”
Zondag sprak Benedictus XVI tijdens zijn wekelijkse speech op het Sint-Pietersplein nog eens verzoenende woorden. „Een hartelijke groet aan het lieve Turkse volk, dat rijk is aan geschiedenis en cultuur. Ik wil graag mijn gevoelens van respect en echte vriendschap uitdrukken.” De woorden werden in het algemeen goed ontvangen in Turkije. Maandag waren de Turken aan de beurt om mooie woorden te spreken. De president van het ministerie van Religieuze Zaken zei over de pauselijke uitspraken in Regensburg: „Zand erover.”