Historie Fort Pannerden
RIJSWIJK (ANP) - In de avond van 25 november hebben krakers voor de tweede keer Fort Pannerden bezet. Hieronder volgt een chronologisch overzicht van de geschiedenis van het fort.
1869-1871: Bouw van het fort om de splitsing van de Rijn en de Waal te bewaken. Het moet vijandige legers op afstand houden en voorkomen dat de vijand de Rijn zal afdammen, waardoor de Nieuwe Hollandse Waterlinie zonder water zou komen te staan.1940: Tijdens de Tweede Wereldoorlog kan het fort geen serieuze weerstand bieden tegen het Duitse leger. Als het wordt omsingeld door tanks en vliegtuigen, laat de overgave niet lang op zich wachten. Na de Tweede Wereldoorlog wordt het fort gebruikt als opslagplaats voor bouwmaterialen en munitie.
1969: Het fort wordt erkend als nationaal monument.
1988: Staatbosbeheer wordt eigenaar van het fort. Het fort blijft onbewoond, plannen om het te renoveren lopen spaak, zodat het steeds meer verloedert.
2000: In juni wordt het fort ’veroverd’ door een groep krakers. Zij gaan er zelf wonen en bieden kunstenaars en muzikanten ruimte in het bakstenen complex.
11 APRIL 2006: Staatsbosbeheer spant met succes een kort geding aan tegen de krakers van Fort Pannerden. Staatsbosbeheer wil dat de rechter het gebouw laat ontruimen.
18 AUGUSTUS: De gemeente Over-Betuwe geeft de krakers „een paar dagen tijd” om te vertrekken.
1 SEPTEMBER: De krakers van het fort weigeren een overeenkomst te ondertekenen waarin staat dat zij het fort mogen beheren, maar dat zij er niet in mogen wonen. Kort daarop zegt de gemeente Over-Betuwe niet meer met de krakers te willen praten. Zij kondigt aan „handhavend op te treden.”
7 EN 8 NOVEMBER: Fort Pannerden wordt ontruimd. De ME en het leger hebben de grootste moeite om 25 krakers die zich in het fort hebben verschanst eruit te halen. In totaal worden 31 mensen aangehouden.