Economie

Risicoloze computers van Nedap

De uitslag van de Kamerverkiezingen heeft invloed op de economie. De campagne kent een economisch tintje. Een serie over vijf bedrijven die verdienen aan de verkiezingen. Vandaag deel 3: de stemcomputers van Nedap.

Riekelt Pasterkamp
16 November 2006 10:45Gewijzigd op 14 November 2020 04:17

Stemmachines hebben de schijn tegen. Ze zijn af te luisteren en zouden het stemgeheim niet kunnen garanderen. Amsterdam bijvoorbeeld moet daarom op 22 november weer terug naar het rode potlood.De machines werd eind jaren zestig in Nederland ingevoerd „om de integriteit van de verkiezingen te verbeteren.”

Voordelen: de stemmer maakt minder onbewuste vergissingen dan op papier en stemmen tellen is een kwestie van een druk op de knop.

Nedap is de grootste producent van stemcomputers. Bij het bedrijf in Groenlo is het deze dagen alle hens aan dek. „Onze mensen zijn dag en nacht aan het werk om de systemen voor te bereiden en af te leveren”, zegt Matthijs Schippers (41). Als marktgroepleider is hij bij Nedap eindverantwoordelijke voor de stemsystemen.

De Nederlandse markt is goed voor 9000 stemcomputers. Nedap levert aan 423 van de 458 gemeenten. „Dat waren er 411, maar we hebben nog 12 gemeenten kunnen helpen nadat het systeem van onze concurrent door de minister was afgekeurd.”

Schippers is aan de telefoon vanuit New York. „De VS is een grote markt. Voor september volgend jaar moet alleen al de staat New York 23.000 mechanische systemen vervangen door computers.”

Verkiezingsdag is D-Day?
„Zeker. We hebben zestig medewerkers verspreid over het land. In geval van nood moeten ze binnen een halfuur het probleem op kunnen lossen.”

Iedereen let op u.
„Er is ons alles aan gelegen om de verkiezingen soepel te laten verlopen.”

Is de Nedapstemmachine te manipuleren?
„Alles is te manipuleren. Het systeem op zich vormt geen risico, maar we hebben te maken met gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de voorbereiding en de organisatie van de verkiezingen. Dan zijn er ook nog de drie leden van ieder afzonderlijk stembureau.”

Geldt voor u: hoe meer verkiezingen, hoe beter?
„Nee hoor. Dit jaar hebben we twee stemmingen, volgend jaar een en in 2008 geen. Onze systemen zijn geheel in eigendom van de gemeenten. We vragen een bescheiden servicebedrag.”

Wat stemt u zelf op 22 november?
„Ik ben een zwevende kiezer. In de steeds complexer wordende samenleving is een keuze niet meer traditioneel bepaald. Het is wel belangrijk om te gaan stemmen.”

Wie wordt de volgende premier?
„Ik heb er geen flauw benul van. Het blijft tot het laatste moment spannend.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer