Nederland leidt verzet tegen walvisjacht
DEN HAAG (ANP) - Een grote groep landen is woedend over het besluit van IJsland de walvisjacht te hervatten. Maandag overhandigt de ambassadeur van Groot-Brittannië in Reykjavik namens een twintigtal landen een brandbrief aan de regering van IJsland. Nederland heeft het initiatief genomen tot het diplomatieke offensief.
Dat heeft minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit donderdag bekendgemaakt tijdens een debat in de Tweede Kamer. Behalve Nederland doen een groot aantal Europese landen en landen zoals de Verenigde Staten, Argentinië, Brazilië, Israël, Nieuw-Zeeland en Australië een dringende oproep aan IJsland om direct te stoppen met de jacht en zich weer te houden aan internationale afspraken.Inmiddels hebben de IJslandse walvisvaarders -voor het eerst sinds het einde van de jaren tachtig- drie walvissen gevangen. Zondag sleepten de walvisvaarders een 20 meter lange vinvis aan land, dinsdag volgde de tweede walvis. De derde gevangen vinvis werd gisterochtend aan land gebracht bij het walvisstation in Walvisfjord, ten noorden van Reykjavik. Van de regering in Reykjavik mogen de walvisvaarders tot augustus 2007 nog eens acht vinvissen en dertig dwergvinvissen vangen.
Tot nu toe deed alleen Noorwegen aan commerciële walvisvaart. De dieren worden vooral gevangen voor het voedsel. Japan jaagt ook op de grote zoogdieren, maar verklaart dat ze alleen voor wetenschappelijk onderzoek worden gedood.
Veerman had donderdag geen goed woord over voor het besluit van IJsland. „Wat IJsland doet, is verkeerd en dom”, aldus Veerman. „Deze zoogdieren zijn zo mooi. Het is prachtig om ze in de natuur te kunnen waarnemen. Ik kan er met m’n verstand niet bij dat je je imago zo bezoedelt als IJsland nu doet.”
Veerman ziet niets in de suggestie van enkele partijen om te stoppen met deelname aan internationaal overleg over walvissen. „Het gaat de verkeerde kant op, maar we moeten blijven praten. Noorwegen en Japan doen het al langer en daar hebben we de afgelopen jaren al veel tegen gedaan. We moeten blijven strijden en zeggen: „Kijk nou wat er hier verkeerd gaat”, vindt de minister.