Grondvlak
Nieuws vanuit de plaatselijke kerkelijke gemeenten
Kerk Sexbierum open
De Sixtuskerk in Sexbierum, de voormalige hervormde kerk, houdt zaterdagmiddag open huis. Dat meldt het Friesch Dagblad. Het grootste gedeelte van de tufstenen kerk stamt uit de tweede helft van de twaalfde eeuw; begin dertiende eeuw werd zij voltooid. De kerk is gewijd aan de heilige Sixtus, een martelaar die op 6 augustus 258 in Rome de dood vond. Het kerkgebouw heeft onder andere een fraaie preekstoel uit 1768 en een bijzonder doophek.Julianakerk heropend
In Den Haag heeft burgemeester W. Deetman vorige week de geheel gerestaureerde Julianakerk in de wijk Transvaal heropend. Stadsherstel heeft het monument uit 1926 ingrijpend verbouwd. Burgemeester Deetman, die als kind vroeger een trouw bezoeker was van de voormalige hervormde kerk, zei dat de Julianakerk een tweede leven voor zich heeft, nu als wijkcentrum. In de kerk is onder andere het diaconaal inloopcentrum De Paardenberg gehuisvest.
Cgk Haamstede 50 jaar
De christelijke gereformeerde kerk van Haamstede herdenkt deze maand haar vijftigjarig jubileum. Op 17 oktober 1956 werd de gemeente geïnstitueerd. Voorheen ressorteerde de beginnende gemeente onder de grote christelijk gereformeerde moedergemeente van Zierikzee. Ds. C. van de Klis, toenmalig predikant te Zierikzee, was een groot promotor van het stichten van een eigen gemeente in Haamstede. Na goed overleg met de kerkenraad van Zierikzee werd tot de gemeentestichting besloten.
Achtereenvolgens werd de gemeente gediend door ds. J. Westerink, ds. B. Oosterbroek, ds. M. Dijkstra, ds. J. Hardeman en ds. A. G. Boogaard.
Zondag wordt er in de Ontmoetingskerk een dankdienst gehouden. Ook komt er een jubileumuitgave van het contactblad ”Onder de vuurtoren”, waarin de geschiedenis van de gemeente wordt beschreven.
Nieuwe kerk gkv Zutphen
De gereformeerde kerk vrijgemaakt van Zutphen telt rond de 560 leden. Het gebouw aan de Halterstaat, waar de gemeente sinds begin jaren vijftig kerkt, is inmiddels te klein geworden. Daarom kijkt de gemeente uit naar een groter kerkgebouw. Op dit moment zijn er onderhandelingen gaande over de aankoop van een stuk grond nabij het Graaf Ottobad, zo meldt de gemeente in een persbericht. Een architect heeft een voorlopig ontwerp gemaakt voor een nieuw kerkgebouw.
In 1969 was het aantal gemeenteleden nog 208. Sindsdien deed zich een sterke groei voor, met name in de laatste tien jaar.
Er is geen mogelijkheid om het bestaande kerkgebouw, mede door de strenge eisen voor brandveiligheid, tegen redelijke kosten uit te breiden. Na onderzoek van een projectgroep is in maart dan ook besloten tot de bouw van een nieuwe kerk.
Inmiddels heeft architect J. Borkent van Architectenhuis Apeldoorn een voorlopig ontwerp voor de nieuwe kerk gemaakt. Als alles volgens plan verloopt, wordt de kerk in 2008 in gebruik genomen.
Nieuwe rk-kerk ingewijd
Bisschop F. Wiertz heeft zaterdag in Venlo een nieuwe kerk ingewijd. Het gaat om de Sint-Michaelkerk in de Venlose wijk ’t Ven. De oude kerk werd vorig jaar afgebroken. In de plaats daarvan kwam de multifunctionele accommodatie ’t Ven, waarin ook de nieuwe kerk is ondergebracht.
Het is voor het eerst in jaren dat er in Limburg een nieuwe kerk in gebruik is genomen.
Witmarsum
De gedenkzuil van de doopsgezinde kerkhervormer Menno Simons (1496-1561) in Witmarsum ondergaat een restauratiebeurt. De Stichting Doopsgezinde Monumenten in Friesland heeft het Workumer bedrijf Bouw ’75 de klus gegund, aldus het Friesch Dagblad.
De scheefgezakte zuil wordt gedemonteerd, om een nieuwe fundering op palen te kunnen maken. Die is nodig om verdere verzakkingen, ten gevolge van een in het verleden doorgevoerde waterpeilverlaging, te voorkomen. Als de fundering voor de zuil op sokkel klaar is, kan de zuil met authentieke onderdelen worden herplaatst. Verloren onderdelen van onder andere het hekwerk zullen weer worden toegevoegd.
Kerk Santpoort gerestaureerd
Meer dan vier jaar nam de renovatie in beslag en de opknapbeurt kostte honderdduizenden euro’s. Maar nu is de protestantse dorpskerk aan de Burgemeester Enschedélaan in Santpoort-Noord weer een plaatje, zo meldt het Haarlems Dagblad. „We kunnen weer tien jaar voort met alleen regulier onderhoud”, zegt Gerrit Out van de kerkbeheercommissie. „Een renovatie is een groot woord”, meent hij. „Eigenlijk is het niet meer dan het wegwerken van achterstallig onderhoud geweest. Sinds 2002 zijn we daar mee bezig geweest. Het heeft lang geduurd en was financieel ingrijpend, maar wel noodzakelijk voor het voortbestaan van het gebouw. Ook het naastgelegen ontmoetingscentrum en de kosterij zijn aangepakt.”
Zowel interieur als exterieur van de kerk, die in 1917 werd gebouwd, is onder handen genomen, en er is boven en onder de grond gewerkt. „De funderingen zijn waterdicht gemaakt, het oude ijzerwerk van de voormalige klimop is weggewerkt en de goten zijn aangepakt. De laatste klus is het voegwerk, dat nu vernieuwd wordt”, aldus de kerkrentmeester.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.