Turkije zet rem op bouw moskeeën
De Turkse regering heeft opnieuw de voorwaarden voor de bouw van nieuwe moskeeën verscherpt. Met de maatregel wil de regering geldverspilling en het gebruik van gebedshuizen voor politieke doeleinden tegengaan. Dat heeft Mehmet Nuri Yilmaz, hoofd van het directoraat voor godsdienstzaken, dinsdag in Turkse kranten gezegd.
„Natuurlijk mag men moskeeën bouwen als dat noodzakelijk is”, verzekerde Yilmaz in het dagblad Hürriyet. „Maar er is geen enkele reden om er een te bouwen als dat neerkomt op geldverspilling.” Het komt volgens hem voor dat in kleine gemeenschappen moskeeën worden gebouwd waar maar liefst 10.000 mensen in kunnen.
Volgens de nieuwe regels mogen in woonwijken geen nieuwe moskeeën worden gebouwd binnen een straal van 700 meter rond een bestaand gebedshuis. In commerciële centra en in dorpen geldt een minimale afstand van 400 meter. In de grote steden heeft de overheid die afstanden bepaald op respectievelijk 800 en 500 meter. Ook zullen de autoriteiten de oppervlakte van een geplande moskee vergelijken met de omvang van de gemeenschap die er gebruik van gaat maken.
De Turkse overheid ziet sinds enkele jaren strenger toe op de activiteiten van moskeeën. Daarmee wil ze voorkomen dat radicale islamitische stromingen politieke invloed krijgen. De regering verscherpte de eisen voor de bouw van nieuwe moskeeën eerder in 1998. Sindsdien is het aantal aanvragen voor een vergunning volgens Yilmaz gedaald van 2000 per jaar tot 357 in de afgelopen vier jaar. Van die 357 zijn er 260 goedgekeurd.
De Turkse regering is overigens naar alle religieuze groeperingen beleidsmatig heel actief. In april nog beval de Turkse politie een kerk in de zuidoostelijke plaats Iskenderun te sluiten. Daar komt men sinds 1995 in een eigen gebouw bijeen onder de naam Nieuwe Testament Kerk. De predikant ontving een schriftelijk bevel van de Turkse veiligheidspolitie om de kerkdeuren voor de veertig tot vijftig reguliere bezoekers onmiddellijk te sluiten. De politie voerde als reden aan dat het kerkgebouw niet past in het lokale bestemmingsplan. Bovendien zou de kerk onderwijs en godsdienstlessen geven zonder de benodigde toestemming van het ministerie van Onderwijs. Het bevel kwam niet geheel onverwacht, omdat sinds 26 november vorig jaar 24 andere protestantse kerken hetzelfde bevel hadden ontvangen.
Vorige maand diende de Turkse veiligheidspolitie in Ankara bij het ministerie van Binnenlandse Zaken een aanklacht in tegen een Turkse protestantse kerk. De Kurtulus-kerk in de Turkse hoofdstad mag volgens de politie geen certificaten afgeven aan gedoopte leden. Met een doopcertificaat en een verzoekschrift hebben de afgelopen jaren honderden Turken op hun identificatiebewijs hun godsdienst van moslim in christen veranderd. Daarover loopt nu een proces.