Onderzoek wachtlijsten speciaal onderwijs
DEN HAAG (ANP) – Van Eijck is ingeschakeld om de wachtlijsten in het speciaal onderwijs te onderzoeken. De door het kabinet aangestelde commissaris voor jeugd– en jongerenbeleid moet volgende maand een antwoord geven op de vraag waarom veel kinderen met gedragsproblemen geen passende plaats op een school kunnen krijgen.
Minister Van der Hoeven (Onderwijs) vindt dat de resultaten van het onderzoek deel moeten uitmaken van de bouwstenen van het regeerakkoord voor het komende kabinet. Van der Hoeven zei dat woensdag in de Tweede Kamer.Steeds meer kinderen met gedrags– of psychiatrische problemen krijgen een verwijzing naar het speciaal onderwijs. Die scholen hebben echter een tekort aan geld, personeel en lokalen. Ook het aantal kinderen dat met extra financiële steun (rugzakje) naar het reguliere onderwijs gaat, is gestegen.
Een deel van de Tweede Kamer vond dat Van der Hoeven rijkelijk laat was met haar ingreep. „De minister heeft het zelf zo ver laten komen", zei Eijsink (PvdA). „De wachtlijsten waren al bekend". Ook Lambrechts (D66) is er tegen dat de toekomst van het speciaal onderwijs in een regeerakkoord zou worden geregeld. „Dan heeft de Kamer het nakijken".
De Kamer toonde zich bezorgd dat door de grote en onverwachte toestroom van leerlingen in het speciaal onderwijs de hoogte van de subsidie onder druk komt te staan. De vrees werd ingegeven door een brief van de minister dat het bedrag per leerling in een aantal gevallen best lager kan. Iedereen die in aanmerking komt voor een rugzakje, krijgt daarvoor het benodigde geld. Zo lang de wet niet verandert, blijft dat van kracht, hield de minister de Kamer voor.
Het debat over de wachtlijsten drong het plan van Van der Hoeven om een zorgplicht voor reguliere scholen in te voeren naar de achtergrond. Het is de bedoeling dat schoolbesturen er op termijn voor zorgen dat ieder kind dat wordt aangemeld, passend onderwijs krijgt.
De Kamer is het met dat uitgangspunt eens. Het passende onderwijs moet los staan van de financiële mogelijkheden. „Dit vraagstuk moet worden bevrijd van financiële knelpunten", zei Jungbluth (GroenLinks).