Justitieel onderzoek asbestschip Otapan
AMSTERDAM - Justitie is bezig met een onderzoek naar het asbestschip Otapan. Een woordvoerder van het functioneel parket bevestigde vrijdag dat het openbaar ministerie een feitenonderzoek is begonnen om te achterhalen of er strafbare feiten zijn gepleegd.
Greenpeace deed onlangs al aangifte. Volgens Liesbeth van Tongeren, directeur van Greenpeace, is er sprake van verboden sluikhandel in giftige afvalstoffen. „Wij vermoeden dat eigenaar Basilisk verkeerde gegevens heeft opgegeven over de hoeveelheid asbest aan boord van de Otapan, of dat ambtenaren dat hebben gedaan. Het is aan het OM om uit te zoeken wat er aan de hand is”, aldus Van Tongeren.Het asbestschip Otapan is onderweg naar Amsterdam, waar het begin volgende week wordt verwacht. Het schip krijgt een plek vlak bij de oude ligplaats in Amsterdam-Noord. Het ministerie van VROM heeft een huurovereenkomst gesloten met de firma Maeyveld. Dat bedrijf heeft de locatie, waaraan de Otapan moet gaan liggen, van de gemeente gehuurd. Het gemeentebestuur heeft in ruil voor voorlopige toestemming om het schip in de haven toe te laten, bedongen dat het ministerie van VROM de kosten van het verblijf van de Otapan betaalt.
Het schip ging begin juli weg uit Amsterdam op weg naar een Turkse sloper. Volgens de papieren zat er 1000 kilo asbest in de Otapan, maar dat bleek later 54.000 kilo te zijn. Het was voor de Turkse autoriteiten reden de Otapan niet toe te laten. Aangezien geen enkel ander land het schip wilde toelaten, is het nu op weg terug naar Amsterdam, waar het sinds 1999 lag.
Staatssecretaris Van Geel (Milieu) is van plan de kosten met betrekking tot de Otapan, ongeveer 2 miljoen euro, te verhalen op het Mexicaanse bedrijf Basilisk. Hij overweegt eveneens een aanklacht voor sluikhandel in te dienen tegen Basilisk. Toen de Otapan vertrok uit Amsterdam was Basilisk de eigenaar, maar op zee werd het schip eigendom van de Turkse werf Simseklair.