Aandeelhouders: Stork splitsen
AMSTERDAM - De aandeelhouders van Stork zijn donderdag akkoord gegaan met een splitsing van het concern.
Het industriële conglomeraat moet zich in hun ogen concentreren op de divisie luchtvaart en de twee andere onderdelen (Food Systems en Technical Services) afstoten. De directie van de onderneming denkt over een aantal weken met een reactie te kunnen komen.Splitsing van Stork is een voorstel van twee grootaandeelhouders, het Britse Centaurus en het Amerikaanse Paulson. Zij bezitten ongeveer een derde van de aandelen en hadden op de buitengewone vergadering aangedrongen om hun plan in stemming te brengen.
Van de aanwezige aandeelhouders was ruim 86 procent voor splitsing. Deze uitkomst kwam niet als een verrassing. Er waren op de bijeenkomst in de Amsterdamse RAI 329 aandeelhouders, waaronder Centaurus en Paulson. Zij vertegenwoordigden niet het totaal aantal uitstaande stukken, maar hebben wel het officiële standpunt van alle aandeelhouders bepaald.
Als het volledige aantal aandelen wel wordt meegenomen, is een minderheid van 42 procent voorstander van een splitsing. De IJslandse fabrikant van vlees- en vismachines Marel, die een belang van 8 procent in Stork heeft opgebouwd, heeft ook voor gestemd. Marel aast op Food Systems van Stork.
De directie van Stork is fel tegenstander van splitsing en kan de uitslag van de stemming naast zich neerleggen, omdat die niet bindend is. Topman Sjoerd Vollebregt buigt zich echter nog over een reactie. „We kijken of er nieuwe feiten zijn gepresenteerd en we zullen daarnaar handelen.” Hij sluit niet uit dat de zaak uiteindelijk voor de rechter komt.
Centaurus en Paulson kunnen op hun beurt een procedure beginnen om de raad van commissarissen af te zetten als de directie van Stork de uitslag negeert.
De hedgefondsen verwachten echter dat de Storktop de wens van de aandeelhouders respecteert. Ze benadrukten dat hun plan tot splitsing niet over twee maanden al moet zijn ingevoerd, maar dat het gaat om een visie voor de langere termijn.
De grootaandeelhouders denken dat Nederland over twee tot drie jaar weer een ’luchtvaartkampioen’ kan hebben als Stork zich uitsluitend concentreert op het leveren van onderdelen aan de luchtvaart. Dan moet het bestuur echter wel nu handelen, stellen zij.
De grootste vliegtuigbouwers, Airbus en Boeing, werken met steeds minder toeleveranciers en selecteren deze vooral op schaalgrootte. Stork is nu nog een kleine speler en dreigt daardoor de boot te missen.
Foute keuzes kunnen daarentegen „desastreuze gevolgen” hebben, waarschuwde Vollebregt. Stork richt zich juist op specialistische zaken als bijvoorbeeld de productie van complexe materialen. Airbus en Boeing zijn volgens hem goed voor slechts 4 procent van de totale omzet.
Hij wees er ook op dat veel productie naar het Verre Oosten wordt verplaatst en dat het daarom voor Stork weinig zin heeft daar fors in uit te breiden.
Tijdens de vergadering kon Vollebregt rekenen op steun van veel van de aandeelhouders. Na afloop van zijn toespraak, waarin hij zijn strategie verdedigde, kreeg hij een staande ovatie.
Centaurus en Paulson kregen soms boegeroep voor hun kiezen. De Vereniging van Effectenbezitters, Delta Lloyd en Robeco gaven aan tegen het voorstel van de grootaandeelhouders te hebben gestemd.
De vakbonden vrezen dat opsplitsing van het concern duizenden banen kost. Daarom hadden ze voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering een manifestatie georganiseerd waar bijna 2000 werknemers hun ongenoegen uitten over Centaurus en Paulson.
Vollebregt en andere leden van de top van Stork waren aanwezig om het personeel te steunen. Centaurus en Paulson stellen dat hun plannen juist goed zijn voor de werkgelegenheid. CNV Bedrijvenbond overweegt juridische stappen nu een meerderheid van de aandeelhouders de investeerders steunt.
Splitsing
- Aandeelhouders Stork akkoord met splitsing van het concern.
- Stork moet volgens hedgefondsen luchtvaartkampioen worden.
- Directie en werknemers tegen splitsing.