Kerk & religie

Messiasbelijdende Joden vingen Libanese christenen op

JERUZALEM - Zuid-Libanese christenen zijn tijdens de oorlog deze zomer gastvrij opgevangen door Messiasbelijdende Joden. De christelijke gezinnen kwamen in mei 2000 naar Israël. In juli moesten ze uit Noord-Israël wegvluchten door de raketaanvallen van Hezbollah.

Van onze correspondent
13 October 2006 09:47Gewijzigd op 14 November 2020 04:11

Dat vertelde voorganger Joseph Haddad donderdag op een seminar over Arabische gelovigen op de christelijke viering van het Loofhuttenfeest, die de Internationale Christelijke Ambassade van Jeruzalem dit jaar voor de 27e keer organiseert.Haddad werd in Haifa geboren. Zijn ouders kwamen uit Libanon. In mei 2000 vluchtten de ruim 6000 soldaten van het pro-Israëlische Zuid-Libanese Leger (SLA) en hun familieleden naar Israël. Dat gebeurde toen het Israëlische leger zich terugtrok uit de veiligheidszone in Zuid-Libanon. Het ontruimde gebied werd overgenomen door het Hezbollahleger. De SLA-militairen vreesden in handen te vallen van deze extremistische islamitische beweging.

Een deel van de Zuid-Libanezen vestigde zich in Nahariya. Haddad is daar voorganger van een kleine evangelische gemeente van Zuid-Libanezen. Toen Nahariya deze zomer onder zware beschietingen van de katjoesja’s kwam te liggen, zagen zes gezinnen zich genoodzaakt een veilig heenkomen te zoeken.

De eerste plek waar ze onderdak vonden, was bij de messiaanse gemeente Beit Jedidja in Haifa. Gedurende de tien dagen dat de 35 mensen van zijn gemeente daar verbleven, vond een diepe verbroedering plaats tussen Arabische en Joodse christenen.

Toen ook Haifa getroffen werd door raketten, trok de groep verder naar het zuiden. Een organisatie van messiasbelijdende Joden betaalde een verblijf van drie dagen in een hotel. Vervolgens reisden de christenen naar Jeruzalem, waar de messiaanse El Roigemeente hen opving.

In Libanon vormen moslims inmiddels de meerderheid, aldus Haddad. De christenen zijn een minderheid geworden omdat onder moslims meer kinderen worden geboren en omdat christenen het land verlaten. „Hun kinderen hebben daar geen toekomst.”

Haddad zei echter te geloven dat God bij machte is in korte tijd „het geestelijke dode” Libanon tot leven te wekken. „Ik zeg dit op grond van Jesaja 29. Daar spreekt de profeet over de bevrijding van Libanon van duisternis en donkerheid. Ik geloof dat de Zuid-Libanezen die nu in Israël zijn, in de toekomst naar hun land terug kunnen keren om daar het Evangelie te verkondigen.”

De Arabische evangelist Marwan Beem uit Shefaram in Galilea vertelde dat hij een roeping kreeg om op de Westelijke Jordaanoever het Evangelie te verkondigen tijdens de intifada (Palestijnse opstand). Daar zijn inmiddels een aantal Palestijnse moslims tot geloof gekomen.

In Jeruzalem vierden deze week 5000 christenen het Loofhuttenfeest. Tijdens de avondbijeenkomsten kunnen de deelnemers naar prediking luisteren en tijdens de ochtenden naar lezingen van christenen en Joden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer