Grondvlak
Na 440 jaar keert een schilderij over het Sacrament van de Niervaert terug in de Grote Kerk van Breda. Het retabel maakt deel uit van de permanente tentoonstelling ”de Kerkschat” in een dependance van het Breda’s Museum. De tentoonstelling in de kerk werd op 30 september geopend. Een retabel is een beschilderd of gebeeldhouwd achterdeel van een altaarwand.
Tijdens de expositie zijn ook andere kerkelijke voorwerpen te zien die tijdens de beeldenstorm in 1566 zijn verdwenen. Ze werden opgeborgen in het stadhuis van Breda of bij particulieren. In de loop van de twintigste eeuw zijn ze in bezit gekomen van het Breda’s Museum. De kerkschatten uit de veertiende, vijftiende en zestiende eeuw zijn te zien in een glazen kamer, die in de kerk is gebouwd.Het retabel is in 1535 gemaakt in opdracht van het Gilde van den heiligen sacramente van mirakelen van der Nieuwervaert. Het verbeeldt de legende van een hostie die omstreeks 1300 in het turf bij Niervaert in West-Brabant in smetteloze staat zou zijn aangetroffen.
Na de Elisabethsvloed van 1421 was Niervaert als bedevaartplaats onbereikbaar geworden. Jan IV van Nassau liet de hostie met toestemming van de bisschop van Luik in 1449 in processie naar Breda brengen. Zij kreeg een plaats in een speciaal daarvoor gebouwde kapel in de Grote Kerk.
Tijdens de beeldenstorm zou de hostie ingemetseld zijn in een pilaar van de kerk. Tot halverwege de 20e eeuw is er tevergeefs naar gezocht. Met toestemming en onder bescherming van de bisschop en de burgemeester van Breda is het gilde in 2003 heropgericht als particuliere kerkelijke vereniging.
Geloven in de Krimpenerwaard (uitbetalen aan Pieter van Vliet)
In het streekmuseum Crimpenerhof in Krimpen aan den IJssel is van 13 oktober tot en met 6 januari 2007 de tentoonstelling ”Geloven in de Krimpenerwaard” te zien. De expositie laat zien hoe religie in het verleden in de Krimpenerwaard van belang is geweest. Bijbels hebben een belangrijke plek op de expositie.
Vanaf 13 oktober wordt de Week van de Geschiedenis 2006 gehouden. Het thema is Geloof & Bijgeloof. Ook het streekmuseum neemt aan deze week deel. Er worden activiteiten georganiseerd door meer dan 600 organisaties, zoals musea, archieven, filmhuizen, bibliotheken en bedrijven. Het doel is een zo breed mogelijk publiek enthousiast te maken voor geschiedenis.
Extra subsidie kerk
De gemeente Amsterdam stelt extra geld ter beschikking van het oudste gebouw van de hoofdstad, de Oude Kerk. Een deel van het geld zal aan de restauratie van de zerkenvloer worden besteed. Volgens directeur Herbert van Hasselt van de Oude Kerk is met het extra geld ook het permanente onderhoud van de kerk voor de komende tijd gewaarborgd. De gemeente stelt 974.000 euro beschikbaar voor de restauratie.
Van Hasselt is verheugd met het geld. „Maar het is ook goed voor alle Amsterdammers. Dit is het enige gebouw in Amsterdam dat alles heeft zien komen en gaan in de stad.”
In de Oude Kerk liggen vele prominenten begraven onder wie de eerste vrouw van Rembrandt, Saskia van Uylenburch. De zerkenvloer is verzakt. Het geld wordt gebruikt om beschadigde zerken te repareren. Er zal een zandlaag onder de zerken worden aangebracht om verzakkingen te voorkomen. De kerk vierde vorige maand haar 700-jarig bestaan.
Kapel honderd jaar in gebruik
Het is donderdag honderd jaar geleden dat er voor het eerst een kerkdienst werd gehouden in de kapel van de hervormde gemeente van Oud Verlaat, gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle. Donderdagmiddag start de jubileumviering met een reünie. Zondagmorgen wordt een jubileumdienst gehouden, waarin de eigen predikant, ds. L. C. de Borst, voorgaat.
Kerk Nijkerk verbouwd
Het gebouw van de gereformeerde kerken vrijgemaakt aan de Jan Steenhof in Nijkerk wordt binnenkort ingrijpend verbouwd. Het bedehuis, dat gebruikt wordt door de gemeenten Oost en West, wordt opgeknapt en uitgebreid. Naar verwachting worden de werkzaamheden aan het einde van het eerste kwartaal van 2007 afgerond. Tot die tijd beleggen beide gemeenten tijdelijk hun diensten in de Kruiskerk aan de Venestraat.
Er zijn twee diensten per zondag: om 10.45 uur en om 16.00 uur. In het gebouw aan de Jan Steenhof werden per zondag twee ochtend- en twee middagdiensten belegd, voor elke gemeente afzonderlijk. Na de verbouwing zal deze situatie blijven bestaan.
De Ark geopend
In Schoonhoven wordt vrijdag het hervormde kerkelijk centrum de Ark geopend. In het gebouw, dat ook verhuurd zal worden voor andersoortige activiteiten, zullen de meeste doordeweekse gemeenteactiviteiten van de hervormde gemeente plaatsvinden. De gemeente komt op zondagen samen in de Grote of St.-Bartholoméüskerk.
Het nieuwe kerkelijke centrum kost ruim 600.000 euro. Daarvan wordt ongeveer 250.000 euro gefinancierd door de hervormde gemeente door middel van allerlei acties. Ook is subsidie ontvangen van de Protestantse Kerk in Nederland.
Na de officiële opening, vrijdagmiddag, is er de gelegenheid om de Ark te bezichtigen. Op vrijdag en zaterdag is het gebouw geopend voor belangstellenden.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.