Kerk & religie

Naar school gaan: een lust; geen last

HARDINXVELD-GIESSENDAM - „Hoe zorgen we ervoor dat naar school gaan geen last, maar een lust is?” Deze vraag stelde rector ir. Chr. J. Flikweert vrijdagavond in Hardinxveld-Giessendam op de openingsbijeenkomst van de Gomarusscholengemeenschap. „Het gaat om motivatie.”

Van een medewerker
25 August 2006 22:47Gewijzigd op 14 November 2020 04:02

De Gomarus opende het nieuwe schooljaar op twee locaties, in Hardinxveld en in Werkendam. De rector heette in de eerste plaats de brugklassers hartelijk welkom. „Jullie slaan een bladzijde om en beginnen aan een nieuw hoofdstuk. Dat is spannend. Je hoeft niet allemaal hetzelfde te kunnen, maar ik ben ervan overtuigd dat jullie allemaal een diploma kunnen halen, al heb je nog zo’n 5000 tot 6000 lesuren voor de boeg.”De Gorkumse school is de afgelopen jaren fors gegroeid, gaf Flikweert aan. Van zo’n 1150 leerlingen ruim drie jaar terug tot 1800 leerlingen nu. Dat heeft veel gevraagd van de docenten, lichtte hij toe. „Maar de onderwijsinspectie was best tevreden over de sfeer en de resultaten. Al zijn er punten die beter moeten. Leerlingen moeten nog actiever betrokken worden bij de les. Ze moeten uitgedaagd worden om zelf vragen te stellen. Om zelf te leren leren. Dit vraagt om werkelijk te willen leren, het nut ervan in te zien, om de motivatie.”

Naar school gaan moet een lust zijn en geen last. Daarbij gaat het in de eerste plaats om de gezagsverhouding, gaf de rector aan. „Dat is niet zomaar door mensen bedacht, maar door de Heere zelf gegeven. Dat legt een grote verantwoordelijkheid bij de gezagsdrager. Het vraagt ook om gehoorzaamheid. Niet omdat iemand een goede docent is of niet, maar omdat hij of zij het gezag van God gekregen heeft.”

Flikweert wees ook op een gevaar. „Soms zie je docenten die zo veel mogelijk naast de leerling gaan staan. Ze nemen ook het taalgebruik over. Het is goed om je in de leefwereld van de jongeren te verdiepen, maar jongeren hebben ook een voorbeeld nodig, een identificatiefiguur. Iemand die meer aanspreekt dan een voetballer of een popster, iemand die motiveert, stimuleert en als het goed is ook jaloers maakt.”

De rector gebruikte het voorbeeld van Samuel, die door de Heere geroepen werd. „De Heere sprak toen nog op een bijzondere wijze. Nu spreekt Hij door Zijn Woord en Geest. Wij zijn van onszelf niet bereid om te luisteren. Maar ik wens u en jullie allemaal toe dat de Heere ons te sterk wordt en dat we zeggen: „Spreek Heere, want Uw knecht hoort.”

Aan het einde van de avond sprak ds. A. Schultink een bezinnend woord, over de Ark der behoudenis. „Noach bouwde 120 jaar aan de ark, een gigantisch gebouw. Dat zal hij niet alleen gedaan hebben. Velen hebben hem geholpen. Velen hebben ook hun hoofd geschud. Ondertussen riep hij op tot waarachtige bekering. Die ark is Christus, de Ark der behoudenis. Noach bouwde de ark tot behoudenis van zijn huisgezin. Doet u dat ook, ouders, voor uw kinderen?”

Als het water komt, is dat het rechtvaardig oordeel van God, gaf de predikant uit Bruinisse aan. „Door water wordt Noach behouden en door water vergaat de eerste wereld. Het komt erop aan of u in die Ark der behoudenis gevonden zal worden. De deur staat nog open. Daar is veiligheid en schuiling tegen het rechtvaardig oordeel Gods. Als je jezelf schuldig bevonden hebt, is daar de Ark der behoudenis.”

In Werkendam spraken plaatsvervangend rector M. van Genderen en ds. J. H. van Dijk uit Ameide.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer