Vakbeweging verdeeld over kabinet
De vakbeweging is direct op de dag van de installatie van het kabinet-Balkenende verdeeld. De vakcentrale FNV deed maandag een waarschuwing uitgaan naar het kersverse kabinet dat de vakorganisatie voorbereidingen treft voor acties. De vakcentrale CNV noemt deze harde opstelling echter „onverstandig.”
De FNV stelt weliswaar dat „eerst een praattraject” met nieuwe bewindslieden wordt ingegaan, maar voorziet dat overleggen weinig nut zal hebben. „Wij zien een hardvochtig regeerakkoord liggen, dat flink gaat snijden in voorzieningen van werknemers en uitkeringsgerechtigden. Kijk bijvoorbeeld naar de afschaffing van de spaarloonregeling en bezuinigingen op Melkertbanen”, stelt een FNV-woordvoerder.
De stakingskas van de FNV wordt geopend om toekomstige acties alvast te financieren. „We gaan nu al de infrastructuur en commandolijnen neerzetten, zodat we straks niet te laat zijn met onze acties. Voor je het weet is het Prinsjesdag en staat alles op papier vast”, aldus een woordvoerder van de FNV.
Deze opstelling is collega-vakorganisatie CNV in het verkeerde keelgat geschoten. „De messen worden nu al geslepen bij de FNV, maar wij kiezen liever voor het overlegmodel”, stelt een CNV-zegsman. Volgens de christelijke vakbeweging kunnen altijd nog acties worden georganiseerd als dat nodig blijkt.
Bij het CNV geloven ze dat iets waar je als sociale partners volledig achterstaat, zoals herziening van de WAO, ook het beste met argumenten kan worden verdedigd. Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben ook onlangs afgesproken dat ze de komende tijd hun WAO-plannen uit de Sociaal-Economische Raad gezamenlijk bij het nieuwe kabinet gaan verdedigen.
„Wij zullen nooit acties uitsluiten, maar willen ook niet het gesprek met het nieuwe kabinet onnodig bemoeilijken door bij voorbaat al met acties te dreigen”, verklaart de woordvoerder van CNV.
De FNV-zegsman verdedigt: „De messen zijn we misschien wel aan het slijpen, maar we houden ze voorlopig nog in het hakblok. We gaan heus niet met ministers praten met het mes in de hand.”
De vakbonden verwachten dinsdag 150 à 200 demonstranten bij de eerste protestactie tegen het nieuwe kabinet. Dat zeiden woordvoerders van de FNV-bond Abvakabo en de CNV Publieke Zaak.
Bonden en werknemers van de overheidsdiensten voor asielzaken betogen in de Utrechtse Jaarbeurs tegen het kabinetsvoornemen 90 procent te bezuinigen op het budget van de asieldiensten. De werknemers bespreken er welke acties ze gaan voeren, maar stakingen zijn nog niet te verwachten.
De organisaties willen wel deze zomer een gesprek met de nieuwe minister, waarbij het huidige bezuinigingsplan van tafel zou moeten. De bonden willen afspraken om de gevolgen voor het personeel te beperken.
De bonden erkennen dat de verwachte opkomst niet hoog is: 150 van de 6000 medewerkers van onder meer de IND, COA en VluchtelingenWerk Nederland. „De werknemers moeten een vrije dag opnemen en bovendien is het zomervakantie”, aldus vakbondsonderhandelaar G. de Koe van CNV Publieke Zaak. „We hadden de leiding gevraagd werknemers betaald verlof te geven voor deze actie, maar daar wilden ze niet aan meewerken.”
De actie bij de asieldiensten is de eerste tegen het nieuwe kabinet. De Abvakabo FNV overweegt ook protesten te organiseren tegen de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen. Daarvoor zouden werknemers kunnen protesteren rond Prinsjesdag in september en de begrotingsbehandelingen in de Tweede Kamer rond november.
De vakcentrale FNV overweegt een e-mailactie tegen de geplande afschaffing van het spaarloon. „Het wordt een hete herfst”, voorspelt een Abvakabo-woordvoerster.
Sprekers tijdens de bijeenkomst dinsdag in de Jaarbeurs zijn onder anderen Abvakabo-bestuurslid J. van Pijpen, vakbondsbestuurder G. de Koe van CNV Publieke Zaak en directeur E. Nazarski van VluchtelingenWerk Nederland.
De vakbond CMHF voor middelbare en hogere functionarissen doet niet mee aan de actie. De bond vindt het besluit om te bezuinigen een zaak van de politiek. „Voor ons telt alleen hoe de diensten binnen hun budget met het personeel omgaan. De gesprekken over de sociale effecten moeten echter nog beginnen”, aldus bureaumanager C. Michielse van de CMHF.