Buitenland

Cheney: VS blijft in Zuid–Korea

WASHINGTON (AP) – In Zuid–Korea zullen Amerikaanse troepen gelegerd blijven totdat op het gehele Koreaanse schiereiland stabiliteit en vrede heersen. Dit heeft de Amerikaanse vice–president Dick Cheney donderdag gezegd.

28 July 2006 13:28Gewijzigd op 14 November 2020 03:58

Dick Cheney zei dit donderdag ter gelegenheid van de 53ste herdenking van de wapenstilstand die een einde maakte aan de Korea–oorlog. ‘Amerika’s verplichting aan vrede in de regio en de veiligheid van onze vrienden is onverbrekelijk’, zei Cheney tijdens een plechtigheid bij het monument voor Koreaanse oorlogsveteranen in Washington.Cheney memoreerde dat in de Koreaanse oorlog van 1950–53 meer dan dertigduizend Amerikanen en onnoemelijk veel Zuid–Koreaanse militairen en burgers zijn omgekomen. Hij zei dat de ellende tot vandaag voortduurt in Noord–Korea. Dat is een land van meedogenloze repressie, chronische tekorten en massale sterfte, zei hij, waar politieke gevangenen worden vastgehouden in kampen zo groot als flinke steden. ‘Wij kijken allen uit naar de dag dat het licht van vrijheid en vooruitgang heel Korea omvat en er stabiliteit op het schiereiland heerst op basis van vreedzame verzoening’, zei Cheney. Tot het zover is ‘zullen stabiliteit en vrede in stand worden gehouden door ons grote militaire bondgenootschap’.

De Korea’s hebben na de oorlog nooit een vredesverdrag gesloten en de Amerikaanse troepen steunen het Zuid–Koreaanse leger tegenover het bijna dubbel zo grote leger van Noord–Korea. De betrekkingen tussen de VS en Noord–Korea zijn op dit moment bijzonder slecht, omdat Noord–Korea weigert nog langer deel te nemen aan het zeslandenoverleg over zijn atoomprogramma en onlangs een aantal lange–afstandsraketten testte. Een verzoeningsproces tussen Noord– en Zuid–Korea dreigt door de confrontatie tussen Pyongyang en Washington te mislukken. De Zuid–Koreaanse minister van eenwording, Lee Jong–seok, merkte onlangs op dat de Amerikanen door hun confronterende aanpak ‘de grootste steken hebben laten vallen’ in hun pogingen Noord–Korea af te houden van zijn raketproeven. De Zuid–Koreaanse premier, Han Myung–sook, haastte zich te verklaren dat het jarenlange bondgenootschap met de VS gezond en krachtig genoeg is om een meningsverschil op buitenlands of veiligheidsterrein aan te kunnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer