„Christen moet zich niet laten intimideren”
LONDEN - „Ik weiger geïntimideerd te worden door de vijandigheid van de media en de hardheid en ongevoeligheid van mensen. Het leven naar Gods gebod geeft kracht om mensen te redden.”
Dr. Peter Masters, predikant van de Metropolitan Tabernacle in Londen, stelde dit donderdag tijdens de laatste dag van de driedaagse School of Theology die in zijn kerkgebouw werd gehouden. Vanaf dinsdag had de conferentie plaats, die tot doel heeft ambtsdragers van Bijbelgetrouwe denominaties geestelijk toe te rusten. Negen thema’s kwamen aan de orde, waaronder spiritualiteit, apologetiek, sociale politiek en Evangelieprediking.Dr. Masters vervolgde zijn serie over Psalm 119, ”het alfabet van het geestelijke leven”, met als thema: ”Lessen voor het gebed of het pleidooi bij de Heere op het houden van de geboden”. De dichter anticipeert, volgens dr. Masters, bij al zijn daden op Gods geboden. „Hij pleit op het oordeel van God in Zijn liefde, Zijn rechtvaardigheid en gerechtigheid, en Zijn nabijheid. Alle geboden zijn een verslag van Gods genade.”
In een tweede lezing stond dr. Masters stil bij het gevaar van hypercalvinisme. Een zogenaamde ”alles op één moment”-visie op de bekering leidt niet alleen tot lijdelijkheid van de hoorders, maar ook van de predikant. „In deze visie ligt de nadruk op de eenmalige, onmiddellijke inwerking van God in de zondaar, zowel in de zondekennis als in het komen tot het geloof in Christus.”
Een toeleidende weg, een dagelijkse vernieuwing van het geloof en het gebruik van de middelen (zoals de prediking) verdwijnen dan naar de achtergrond. Daarentegen benadrukte dr. Masters dat „de prediking een deel van Gods instrumentarium is om van zonden te overtuigen en om het Evangelie te openbaren.”
Ds. Jack Seaton, emeritus predikant van de Inverness Baptist Church, sprak over goddelijke verzoening. Zijn uitgangspunt was de brief van Paulus aan Filémon over de weggelopen slaaf Onésimus. In deze brief is Filémon de aanklager, Onésimus de aangeklaagde en Paulus de bemiddelaar. Volgens Luther zijn alle mensen als Onésimus. Vanuit deze brief werden parallellen getrokken naar de goddelijke verzoening.
Zoals Paulus bemiddelde in de kwestie van de weggelopen slaaf, zo treedt Christus bij de Vader en de zondaar tussenbeide als Middelaar. Evenals Paulus gebruikmaakte van zijn autoriteit als apostel, zo deed Christus dat met Zijn autoriteit als goddelijk persoon. Paulus biedt betaling aan voor de geleden schade, Christus wil voor de zondeschuld betalen aan de Vader. „Christus kwam Zelf in de gedaante van een dienaar in de plaats van allen die God hadden moeten dienen.”
De genoegdiening leidt tot de verzekering van het eeuwige leven. Onésimus ontving niet alleen vergeving als slaaf, maar werd ook als broeder aangenomen door Filémon. Zo neemt Christus, de oudste Broeder, ook zondaren aan, aldus ds. Seaton.
Dr. Joel Beeke, predikant van de Heritage Reformed Church (HRC) in Grand Rapids, hield een vervolglezing over de kunst van meditatie volgens de puriteinen. Het belangrijkste onderwerp is nadenken over de hemel, als de plaats waar Christus is. Daarnaast kan over elke preek worden gemediteerd. De periode van het heilig avondmaal is in het bijzonder bedoeld om extra te mediteren.
De vruchten van meditatie zijn liefde, vreugde, eerlijkheid en verlichting van de aanvechtingen en het verlaten van het kwaad. De verhinderingen om te mediteren zijn ongeschiktheid, luiheid, te druk zijn met andere zaken, wereldsgezindheid en hardheid. Juist meditatie helpt om hiervan vrijgemaakt te worden. „Meditatie is het middel om God te ervaren en het levende geloof te oefenen in Jezus Christus”, aldus dr. Beeke.