Economie

Pfizer koopt groot farmaciebedrijf

De Amerikaanse farmaceutische gigant Pfizer neemt concurrent Pharmacia over voor een bedrag van 60 miljard dollar (60,35 miljard euro). Volgens The Wall Street Journal wordt de overname gefinancierd door uitwisseling van aandelen.

Van onze correspondent
15 July 2002 08:39Gewijzigd op 13 November 2020 23:41

Als de overname wordt goedgekeurd door de antitrustautoriteiten, wordt Pfizer wereldwijd het grootste farmaceutische bedrijf. Met de overname van Pharmacia weet Pfizer beslag te leggen op het succesvolle anti-artritismedicijn Celebrex en op Bextra, de opvolger daarvan. Andere succesproducten van Pharmacia zijn Xalatan, dat gebruikt wordt voor de bestrijding van glaucoom (groene staar), en de kankerbestrijder Camptosar.

Pfizer produceert zelf Norvasc, dat wordt gebruikt voor verlaging van de bloeddruk. Verder het antibioticum Zithromax, het epilepsiemedicijn Neurotin en de succesvolle potentiepil Viagra. Sinds de (vijandige) overname van concurrent Warner-Lambert twee jaar geleden produceert Pfizer ook de cholesterolverlager Lipitor.

De overname van Pharmacia was een verrassing gezien de problemen op de aandelenmarkt door dalende aandelenkoersen als gevolg van fraudeschandalen en economische onzekerheid. Grote overnames of fusies zoals die van AOL en Time Warner kregen de laatste tijd bovendien nogal wat kritiek, omdat het nieuwe bedrijf vaak jaren nodig heeft om verschillende bedrijfsculturen met elkaar te stroomlijnen.

Beleggers worden zelden beter van zulke fusies, hoewel Pfizers overname van Warner-Lambert daarop een uitzondering vormt. In 2000 kocht Pfizer Warner-Lambert voor 90 miljard dollar. Maar dat was een vijandige overname, waardoor Pfizer naderhand de handen vrij had om alle gewenste veranderingen door te drukken. Daarbij werd het grootste deel van het management van Warner-Lambert aan de kant geschoven.

De grote farmacieconcerns in de wereld staan de laatste tijd onder druk doordat onder meer patenten aflopen. Gezien de enorme kosten die zijn gemoeid met het ontwikkelen van nieuwe medicijnen, zoeken ze toenadering tot elkaar. Ook bij Pfizer lopen een paar patenten voor verschillende succesvolle medicamenten af, met als gevolg dat die nu ook door andere producenten voor een veel lagere prijs gemaakt kunnen worden. Als vervanging bracht Pfizer twee matig succesvolle medicamenten op de markt voor de bestrijding van schizofrenie (Gideon) en Vfend tegen schimmel. Verder staan alle farmaceutische bedrijven onder sterke druk van de overheid om de prijzen in de hand te houden.

Met de fusie creëert Pfizer een gigant met een onderzoeksbudget van 7 miljard dollar. De totale omzet van de nieuwe combinatie zal rond de 48 miljard dollar bedragen. Pharmacia zal overigens wel eerst Monsanto (zaden, bestrijdingsmiddelen, biotechnologische producten) afstoten. Eind 1999 kwam dit agrochemische concern in handen van Pfizer, waarbij het vooral ging om de farmatak G. D. Searle.

Er worden geen grote problemen verwacht voor wat betreft de goedkeuring van de fusie. Pfizer beheerst momenteel 8 procent van de wereldmarkt en dat wordt na de fusie ongeveer 11 procent. Beide bedrijven hebben ook geen overlappende producten, behalve waar het de medicamenten Detrol van Pharmacia en Pfizers Darifenacin betreft. Beide medicamenten worden gebruikt om incontinentie te behandelen.

„De fusie kan voor andere grote farmaceutische bedrijven zoals Bristol-Myers Squibb en Merck aanleiding zijn om eveneens schaalvergroting door fusie te overwegen om een solidere marktpositie op te bouwen tegenover deze gigant”, zo verwacht marktanaliste Bonnie Zoller van de bank Credit Suisse First Boston.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer