In Londen is de sky the limit
LONDEN - Inwoners van Londen mogen meepraten over de (nieuwe) skyline van hun stad. De kathedraal St. Paul’s was jarenlang met 108 meter het hoogste gebouw van de stad. Tot 1960 gold er in Londen een wet dat geen enkel gebouw hoger mocht zijn dan de majestueuze kerk.
Maar die tijd is allang voorbij. Ook de Big Ben valt in het niet bij de wolkenkrabbers net om de hoek.Sinds de financiële bonzen bezit hebben genomen van de City of Londen, is de sky the limit. Hoe hoger, hoe beter, lijkt het credo.
Londenaren mogen de komende weken meedenken en -praten over het beeld van hun stad. Vrijdag openden een expositie en een website waarop te zien is hoe de skyline van de Britse hoofdstad de komende jaren dramatisch wijzigt. Op 23 juni gaan architecten, onder wie de Nederlander Rem Koolhaas, met elkaar in debat.
Opvallend aan de plannen is de bouw van de Londen Bridge Tower, ook bekend als de Shard of Glass, aan de oevers van de Theems. Met 310 meter moet dat het hoogste gebouw van Europa worden. Klaar in 2010. Iets kleiner maar niet minder indrukwekkend is de Bishopsgate Tower, die 288 meter de lucht in moet.
Londens grootste is nu Canary Wharf, het 235 meter hoge kantoorgebouw in de Docklands, het voormalige havengebied van de stad. Opvallende gebouwen zijn verder Leadenhall (224 meter) en het pand van de financiële gigant Swiss Re (180 meter). De stad weerspiegelt letterlijk in het opvallende pand.
De nieuwe wolkenkrabber, een creatie van de Italiaanse architect Renzo Piano, biedt op de 66 verdiepingen ruimte aan kantoren, appartementen, winkels en een hotel. Naar verwachting zal het pand 10.000 banen opleveren. De bouw kost 350 miljoen Engelse pond (500 miljoen euro).
Simon Thurley, voorzitter van de English Heritage, ziet het geheel met lede ogen aan. „Dit is absoluut de verkeerde locatie voor het grootste gebouw van Europa. Het kolossale pand trekt de verhoudingen in de buurt van de London Bridge scheef. Historische gebouwen staan straks letterlijk in de schaduw.”
Volgens Shumon Basar, een van de voormannen van Airspace, de organisatie die ijvert voor een nieuwe skyline, lijkt het alsof Londen „zich schaamt” voor grote gebouwen. „De tijd is er rijp voor om de grenzen op te zoeken.”
Tijdens de expositie kunnen de inwoners van Londen zien hoe hun stad er nu van bovenaf uitziet en hoe het straks kan worden. Ook is er een beeld van Londen zonder hoge torens. Maar dat is voorgoed verleden tijd.