Binnenland

Gelderse politiek geschokt over bevindingen OM

De Gelderse politiek heeft vrijdag geschokt gereageerd op de bevindingen van het openbaar ministerie (OM) over de Gelderse fraudezaak. Het OM verdenkt oud-gedeputeerde W. Scheerder van fraude en valsheid in geschrifte. Ook een ambtenaar van de provincie wordt daarvan verdacht.

ANP
12 July 2002 13:17Gewijzigd op 13 November 2020 23:41

CDA-fractievoorzitter H. de Vries is geschrokken van de conclusies van het OM. Volgens De Vries zijn ze echter wel in lijn met een eerder onderzoek dat accountantskantoor Deloitte & Touche deed naar het evenementenbeleid van de provincie Gelderland. De bevindingen van het OM geven volgens De Vries aan dat Scheerder vorig jaar terecht is opgestapt als gedeputeerde.

De aanleiding was een aangifte vorig jaar april door de provincie, nadat onder een document een vervalste handtekening van de Gelderse commissaris van de koningin Kamminga was aangetroffen.

Het ging om een zogenaamde borgstelling voor een lening van een bank aan een bedrijf. Uit het onderzoek van de rijksrecherche is gebleken dat de ambtenaar deze handtekening waarschijnlijk heeft geplaatst. Maar het OM verdenkt ook Scheerder van het plaatsen van valse handtekeningen onder borgstellingen.

Het huidige college van Gedeputeerde Staten treft volgens het CDA, de grootste partij in Gelderland, geen blaam. „Er bestaat zoiets als collegiale verantwoordelijkheid, maar die vervalt als er sprake is van strafbare feiten.” De fraude was zodoende ook niet te controleren door Provinciale Staten, aldus De Vries.

Volgens D. van Uitert, vice-fractievoorzitter van GroenLinks, zijn de Gelderse Provinciale en Gedeputeerde Staten echter wel degelijk tekortgeschoten. Van Uitert, die geschokt is van de uitkomsten van het onderzoek, wil echter nog niet ingaan op eventuele gevolgen voor het zittende college. „Bovendien is het onderzoek nog niet helemaal afgerond. De verdachten zijn nu aan zet om de beschuldigingen te weerleggen.” Voor GroenLinks is wel duidelijk dat er sprake was van vriendjespolitiek in het evenementenbeleid. „De zaken werden niet geregeld op het provinciehuis, maar op recepties en op tribunes bij verschillende evenementen.”

PvdA-fractievoorzitter P. Bijl, partijgenoot van oud-gedeputeerde Scheerder, reageert aangeslagen. „De PvdA moet er hard aan trekken om het vertrouwen van de Gelderse kiezer terug te winnen.”

Scheerder wil niet reageren op de bevindingen van justitie. Gedeputeerde H. Doek is geschokt. „De zaak gaat verder dan wij dachten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer