Grondvlak
Mevrouw C. Ch. Segers-Tromp, de weduwe van evangelist Joh. A. Segers, opende zaterdag in Leeuwarden de inloop op de evangelisatiepost van de Gereformeerde Gemeenten.
In haar openingstoespraak memoreerde ze de beginperiode van de post. In 1977 vond haar man een onderkomen voor de zondagse samenkomsten in het speeltuingebouw De Vluchtheuvel aan de Van Loonstraat. Voordat hier de samenkomsten konden beginnen, moesten eerst de bierflesjes van de vorige avond worden opgeruimd.Tot voor kort had de evangelisatiepost geen eigen onderkomen. Mevrouw Segers noemde dit moment een mijlpaal in de geschiedenis van de post Leeuwarden.
De voorzitter van het deputaatschap voor evangelisatie van de Gereformeerde Gemeenten, ds. A. Schreuder, zei: „Wanneer de Heere Zijn werk begint in het hart van een zondaar is dit geen voorpaginanieuws. Toch is er blijdschap in de hemel over een zondaar die zich bekeert. Wij zijn ook blij met dit gebouw. Het is een middel in Gods hand, waar de Bijbel mag opengaan.”
Evangelist S. de Visser sprak over Handelingen 17. Het gebouw (Achter de Hoven 2c) heeft volgens De Visser een goede ligging, dicht bij het centrum aan een doorgaande weg. Achter de inloopruimte is een kerkzaal, waar zondags de samenkomsten worden bezocht door gemiddeld veertig bezoekers.
Het inloophuis in Leeuwarden is het zesde dat onder verantwoordelijkheid van het deputaatschap wordt geopend. Deze inloopprojecten worden in samenwerking met de classes opgezet. De classes zorgen voor vrijwilligers en voor de financiële middelen, het deputaatschap voor de evangelisten, de toerusting en de evangelisatiematerialen.
De inloop in Leeuwarden is geopend op vrijdag en zaterdag. Omdat er voldoende vrijwilligers zijn uit de gemeenten binnen de classis Kampen, zal de inloop binnenkort vaker geopend zijn. Er is ook een Bijbelshop waar Bijbels, boeken en cd’s worden verkocht. Ook wordt er al vele jaren kinderbijbelclub gehouden op de post. Binnenkort wordt in de binnenstad op vaste tijden met een Bijbelstand geëvangeliseerd. Ook wordt er een maaltijdproject gestart.
Kort geding Doornspijk
De hervormde gemeente (PKN) van Doornspijk eist morgen in een kort geding tegen de hersteld hervormde gemeente voor de rechtbank de eigendomsrechten op over de kerkelijke goederen ter plaatse. Dat heeft de commissie voor bijzondere zorg (cbz) desgevraagd bevestigd. Volgens de cbz „zijn de kerkenraad en de kerkvoogdij niet bereid tot enig overleg inzake gemeenschappelijk gebruik van het kerkgebouw, zodat de hervormde gemeente haar diensten tot heden niet in de kerk kan houden.”
Kampenaren steunen Moldavië
De hervormde gemeente van Kampen gaat zich inzetten voor de bouw van een kerk in Moldavië. De overkoepelende diaconie heeft al zo’n tien jaar contacten met een kerk in het Oost-Europese land. De samenkomsten werden daar in een schoolgebouw gehouden, maar de overheid besloot dat er geen godsdienstige activiteiten mogen worden gehouden in een overheidsgebouw.
Ds. G. H. Koppelman uit Kampen zet daarom vraagtekens bij deze regering. „Moldavië heeft de naam dat het een vrij land is, maar die vrijheid is nogal beperkt.”
Om toch ergens te kunnen kerken, bouwden de ongeveer honderd leden een eigen onderkomen. „In de winter moesten ze daar echter enkele weken uit, want het was er veel te koud.” Daarom werd besloten tot de bouw van een nieuwe kerk. Maar toen de fundering er lag, was het geld op.
Hervormd Kampen wil de kerkbouw nu steunen. Er is een stichting voor in het leven geroepen, die via giften 15.000 euro heeft binnengehaald. Er is echter ruim 100.000 euro nodig. Het plan is om een kerk te bouwen met enkele extra ruimtes. Deze ruimtes zijn onder andere bedoeld om maaltijden uit te delen aan arme buurtbewoners.
De stichting die het project steunt, valt niet onder de hervormde diaconie van Kampen. Deze blijft echter wel voedselhulp geven. Twee keer per jaar is er een collecte en een voedselactie voor de gemeente in Moldavië. Ook komen leden van de twee gemeenten af en toe bij elkaar op bezoek.
Ds. Koppelman hoopt dat er meer aandacht komt voor Moldavië. „Ik heb de indruk dat de hulpverlening vaak stopt bij de grens van Roemenië en Hongarije. Maar de nood in Moldavië is erg hoog. De economie is zwak en er is ook veel geestelijke armoede. Er is veel steun nodig.”
Oudste kerkje Brabant
Volgens de Regionale Omroep Brabant zijn bij archeologische opgravingen bij het kasteel van Schoonhoven in Aarschot resten gevonden van een middeleeuws kerkje. Wellicht gaat het om het resten van het verdwenen kerkje van Weerde, mogelijk de oudste bidplaats in Brabant. Volgens historici is dit de plaats van waaruit Aarschot destijds ontstond. Tegelijk werden vijf graven met menselijke beenderen en aardewerkscherven uit de negende eeuw opgegraven.
Inmiddels is de opgravingslocatie gesloten. In de herfst worden de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek bekend.
voetnoot (u17(De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.