Rotterdam aan gaswolk ontsnapt
De Rotterdamse Maashaven en de daarnaast gelegen woonwijk lijken vorige week door snel ingrijpen van de inspectie van het ministerie van VROM aan een gaswolk te zijn ontsnapt. Aan boord van het met 2200 ton tarwe geladen zeeschip Santiago bleken hoge concentraties van het giftige gas fosforwaterstof aanwezig.
Bij het lossen van de lading was vermoedelijk meer gas vrijgekomen, zo maakte het ministerie van VROM woensdag bekend. De Santiago is meteen verplaatst naar een boei in de Europoort, waar de lading onder strikte veiligheidsmaatregelen is gelost in een onbemande duwbak. Die duwbak is vervolgens afgesloten en wordt nu geventileerd. „En hij ligt nog steeds te gassen”, aldus een woordvoerder van het ministerie. De Santiago is weer weg.
De fosforwaterstof is afkomstig van zogenoemde gastabletten die tussen de lading wordt gestopt om ongedierte tijdens de reis te doden. Bij het laden, in de Verenigde Arabische Emiraten, zijn er veel te veel tabletten op een verkeerde manier bij de lading gestopt.
Een klein deel van de lading was al gelost in de Maashaven. Ook dat tarwe is afgevoerd. Bewoners en havenwerkers hebben geen gevaar gelopen omdat de concentraties gas in de lading toen nog laag waren. Maar fosforwaterstof kan al bij de inademing van een geringe hoeveelheid ernstige gevolgen hebben, en zelfs dodelijk zijn. „Er had hier echt iets ergs kunnen gebeuren”, aldus de woordvoerder.
Het is niet de eerste keer dat schepen in Rotterdam aankomen waarbij het gas nog niet is verdwenen uit de lading. In een rapport uit 2001 kwam de inspectie bij 263 controles in 1999 en 2000 tot 475 overtredingen. Aan de Tweede Kamer zegde minister Pronk nog dit jaar een regeling toe om het aantal incidenten terug te dringen. Die regeling behelst onder meer een meldingsplicht van een schip met een gegaste lading. Na aankomst moet de lading vervolgens door een deskundige gasvrij verklaard worden.