„Beloning predikant PKN sinds 2002 bergafwaarts”
LOOSDRECHT - De doorsnee predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) geniet „9 procent minder besteedbaar inkomen dan hij/zij zou hebben gehad wanneer sinds 2002 stelselmatig een inflatiecorrectie van 1,5 tot 2 procent op het inkomen van toepassing zou zijn geweest.”
Dat meldde de Financiële Adviesgroep Oudheusden te Loosdrecht vrijdag in een persbericht. Het bedrijf verrichtte op verzoek van een groep van 150 „verontruste predikanten” binnen de PKN onderzoek naar de beloning die zij krijgen. Het onderzoek was erop gericht „feiten te verzamelen die al of geen steun zouden geven aan het standpunt dat het met de beloning van de predikanten bergafwaarts ging.”Dit feitelijke onderzoek is nu afgerond, aldus de adviesgroep, en dit resulteerde, „met name door een terugval in vergoeding van de ziektekosten”, in bovenstaande conclusie.
Een tweede conclusie die het bedrijf trok, was „dat het instituut van het wonen in de pastorie (ter beschikking gesteld door de kerkelijke gemeente, tegen een huurbijdrage en door de fiscus belast als inkomen in natura) zijn langste tijd gehad heeft. Er zou serieus onderzoek gedaan moeten worden naar de mogelijkheid van verkoop van de pastorieën door de kerkrentmeesters en het deels renteloos ter beschikking stellen van de opbrengst aan de predikant, die dan in staat gesteld wordt een eigen woning te kopen en daarmee tevens een van de belangrijkste problemen (huisvesting bij overlijden, arbeidsongeschiktheid of ouderdomspensioen) kan oplossen.”