Kerk & religie

Open Doors op zoek naar bidders voor gebedsnacht

ERMELO - Open Doors is op zoek naar bidders. In de nacht van 9 op 10 juni heeft de jaarlijkse Nacht van Gebed plaats. De organisatie die zich inzet voor de lijdende kerk, hoopt dit jaar op een recordaantal deelnemers.

Kerkredactie
5 April 2006 08:18Gewijzigd op 14 November 2020 03:37

Door ’s nachts te bidden offer je je nachtrust op, maar God geeft er veel voor terug”, aldus Open Doorsmedewerker Klaas Muurling.Wat als je vrienden je verlaten omdat je christen bent? Wat als zelfs je familie je niet meer wil zien? Wat als de politie zich afvraagt of je thuis een Bijbel hebt? Wat als alle grond onder je voeten wordt weggeslagen? Wat dan? Het zijn vragen die Muurling zich al jaren stelt en waar hij nog steeds het antwoord niet op weet. „Niemand weet hoe hij zou reageren als hij daadwerkelijk wordt vervolgd.”

Toch is het goed jezelf deze vragen te blijven stellen, want het helpt je te verplaatsen in vervolgde christenen. Muurling: „De Hebreeënbrief bijvoorbeeld roept daartoe op. Er staat dat je je om de gevangenen moet bekommeren alsof je zelf gevangenzit. Als je dat doet, bid je erg bewogen.”

Dat hoeft niet per se ’s nachts. Bewogen bidden kan, aldus de medewerker van Open Doors, ook overdag. Waarom dan toch een nácht van gebed? „’s Nachts bidden voegt een extra dimensie toe. Je bent geconcentreerder, wordt minder gemakkelijk afgeleid en de totale sfeer is anders dan overdag. Bovendien hebben veel gevangenen het juist ’s nachts moeilijk.”

Wat Muurling opvalt, is dat de Bijbel christenen regelmatig oproept aanhoudend en intensief te bidden. „In het verleden zijn veel gebeden verhoord kort na de Nacht van Gebed. Dat komt natuurlijk niet alleen door die nacht, maar het is toch bijzonder dat God zo’n moment kiest nadat in Nederland massaal ’s nachts is gebeden. Ik denk bijvoorbeeld aan de vrijlating van Wuillie Ruiz, een Peruaanse gevangene. Hij kwam een dag na de Nacht van Gebed vrij. En vorig jaar werd de Iraniër Hamid Pourmand een week na onze gebedsnacht vrijgesproken door een sjariarechtbank.”

Vorig jaar werd op 220 locaties door 5000 mensen de hele nacht of een deel van de nacht gebeden. Dit jaar hoopt Open Doors dat er nog meer kerken en groepen meedoen. Muurling: „Deze Nacht van Gebed is zo belangrijk, want we doen het vooral voor de christenen die lijden. Ik denk aan Isaäc, een Eritreeër die in het leger tot geloof kwam en vanaf de eerste seconde van zijn nieuwe leven werd vervolgd. Hij zit al jaren vast in een metalen container. Hij heeft het vast moeilijk.”

Muurling denkt ook aan Alexander Ogorodnikov, een Rus die na jaren strafkamp vrijkwam. „Hij vertelde dat onze gebeden hem verwarmden in het koude Siberië. Door gebed kunnen we de vervolgde christenen laten zien dat we een met hen zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer