Buitenland

Onverwacht bezoek Rice en Straw aan Irak

BAGDAD (AP) - De ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, Condoleezza Rice en Jack Straw, zijn zondag onaangekondigd naar Irak gereisd om druk uit te oefenen op de Iraakse politieke leiders, die er vier maanden na de verkiezingen nog altijd niet in zijn geslaagd een regering te vormen.

3 April 2006 09:57Gewijzigd op 14 November 2020 03:37

„Je kunt niet altijd een politiek vacuüm achterlaten”, zei Rice na gesprekken met president Jalal Talabani, vicepresident Adil Abdul-Mahdi en premier Ibrahim al-Jaafari. De laatste staat onder steeds grotere druk, inmiddels ook vanuit zijn eigen sjiitische alliantie, om plaats te maken voor een andere vertegenwoordiger van de sjiitische gemeenschap. Weerstand tegen Al-Jaafari bij de Koerden en soennieten is het belangrijkste struikelblok bij de formatieonderhandelingen.„Mensen hebben het gevoel dat het proces stagneert, zowel in Irak als buiten Irak”, zei Rice. Bij de gesprekken zijn geen deadlines afgesproken.

Voor zij met haar Britse ambtsgenoot op het vliegtuig stapte zei Rice, die de afgelopen dagen in Londen op bezoek was, dat zij erop zouden aandringen dat de onderhandelingen worden afgerond. Straw zei dat alleen de Irakezen hun leiders kunnen kiezen, maar dat de internationale gemeenschap zich zorgen maakt over de lange duur van het proces.

Op een fotosessie voorafgaand aan hun gesprek met Al-Jaafari, zaten Rice en Straw er stijf en ongemakkelijk bij en Rice gaf geen antwoord op de vraag of zij Al-Jaafari zou gaan vertellen dat zijn rol is uitgespeeld. De Amerikaanse president George W. Bush liet eerder al blijken dat hij een tweede termijn voor Al-Jafaari niet toejuicht.

Na afloop van de gesprekken zei Rice dat de VS zich niet willen bemoeien met het democratische proces, maar dat Al-Jafaari tot nu toe niet in staat is gebleken een regering van nationale eenheid te vormen. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Hoshyar Zebari, een Koerd, hebben Rice en Straw duidelijk gemaakt dat in Washington en Londen een gevoel van ongeduld heerst over het trage formatieproces.

Intussen hebben opstandelingen in de Iraakse stad Baqouba de kleine sjiitische Gubamoskee opgeblazen, heeft de politie bekendgemaakt. Voor zover bekend zijn daarbij geen slachtoffers gevallen. De politie maakte ook bekend her en der in Bagdad de lichamen van bijna veertig geboeide en daarna geëxecuteerde mensen te hebben aangetroffen. Zij zijn vermoedelijk het slachtoffer geworden van het sektarische geweld tussen soennitische en sjiitische moslims dat Irak momenteel verscheurt. De aanhoudende gewelddadigheden in Irak eisten zaterdag ook al tientallen levens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer