„God werkt ook in de Millinxbuurt”
ROTTERDAM - In de Rotterdamse Tarwewijk lopen morgen naar verwachting enkele honderden jongeren mee in een mars voor veiligheid. De tocht is een initiatief van de christelijke beweging Victory Outreach. „De nood en verloedering onder jongeren zijn groot. Wij willen laten zien dat er een andere weg is.”
Willem de Jong (29), ex-drugsverslaafde, is medeorganisator van de jongerenmars. Hij noemt zichzelf een getuigenis dat God mensen kan veranderen. „De Heere heeft me ruim zeven jaar geleden bevrijd. Ik was verslaafd aan drugs en van alles en nog wat, maar ik heb nu een totaal ander leven en een hoopvolle toekomst.”Wat is jullie boodschap morgen?
„Als kerk willen we opstaan en onze stem laten horen. Wij willen graag verandering zien in Rotterdam. Jongeren die verstrikt zijn in criminaliteit, agressie en verslaving moeten zien dat er voor hen ook een andere weg is.”
Waarom specifiek jongeren?
„Het is van groot belang om als kerken en christenen in de jeugd te investeren. In Rotterdam zien we dat steeds meer drop-outs en schoolverlaters hun eigen weg gaan. Juist die groep voelt zich enorm aangetrokken tot criminaliteit -denk aan de groepsverkrachtingen- en drugsgebruik. Zij dreigen in een vicieuze cirkel te raken.”
Het Rotterdamse college maakte veiligheid tot zijn speerpunt. Heeft dat onvoldoende effect gehad?
„Ik vel liever geen oordeel over het Rotterdamse beleid van de afgelopen vier jaar. Het gemeentebestuur heeft het punt van veiligheid in ieder geval aangepakt. We hebben het hier echter over problemen met de jeugd. Die zijn niet één-twee-drie op te lossen. Jongeren hangen naar criminaliteit, ze zoeken dingen op die slecht zijn. In Rotterdam is nog heel veel werk te doen. Met deze mars dragen we daaraan ons steentje bij. Wij laten een ander geluid horen en getuigen van wat God in ons leven heeft gedaan. Dat kan de jeugd hoop geven.”
Ook vorig jaar organiseerde Victory Outreach een mars, zegt De Jong. „Dat was een succes en wij geloven dat er iets in beweging is gekomen. In de toekomst willen we zoiets nog vaker organiseren. Wij geloven dat God daardoor kan werken. Uiteindelijk is alleen Hij in staat de levens van mensen te veranderen. Wij worden echter wel opgeroepen daarvan te getuigen.”
De moslimpopulatie in Rotterdam groeit. Moeten christenen vaker de straat op?
„Als christenen hebben wij een belangrijke boodschap. Toch laten we ons veel te weinig horen. De moslims zijn doorgaans veel toegewijder aan hun zaak. De mars is echter niet alleen voor christenen. Wij willen er een zo breed mogelijk publiek bij betrekken. Op diverse plekken in de stad en in de scholen hebben we posters opgehangen. Ook veel moslims reageren positief. Een veilige stad wil immers iedereen? Wij willen echter bovenal naar voren brengen Wie de stad werkelijk ten goede kan veranderen.”
Waarom kiezen jullie voor de Tarwewijk als plek voor de mars?
„Allereerst staat onze kerk in de Tarwewijk. Bovendien heeft de wijk en met name de Millinxbuurt een negatief dossier opgebouwd door groepsverkrachtingen, drugsgebruik en schietpartijen. Nu willen wij juist vanuit déze buurt een positief geluid laten horen. En gelukkig mogen we er verandering bespeuren. God werkt ook in de Millinxbuurt.”