Kerk & religie

Afghanistan negeert kritiek proces christen

KABUL/BERLIJN (ANP/DPA) – De Afghaanse regering trekt zich niets aan van de scherpe kritiek die sommige westerse landen hebben geuit op een proces dat wordt gevoerd tegen een man die zich tot het christendom heeft bekeerd. Minister van Economische Zaken Amin Farhang zegt woensdag in een vraaggesprek met de Duitse krant Neue Osnabrücker Zeitung dat de kritiek overtrokken is.

22 March 2006 07:02Gewijzigd op 14 November 2020 03:35

Als het tot een veroordeling komt van Abdul Rahman, kan hij volgens de strenge islamitische wetgeving de doodstraf krijgen. Dit ondanks het feit dat in de Afghaanse grondwet de godsdienstvrijheid is vastgelegd. De Verenigde Staten en Duitsland hebben hun grote bezorgheid geuit, maar dat is volgens Farhang nergens voor nodig. Verhitte reacties werken eerder averechts, meent hij.Volgens Farhang krijgt Abdul Rahman een eerlijk proces. Hij zei dat de openbare aanklager de klacht die de familie van Rahman tegen hem heeft ingediend, wel in behandeling moest nemen. „Dat is het Afghaanse recht", zegt hij. „Natuurlijk eisen fanatici in zo’n geval de doodstraf, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat die ook wordt opgelegd", zegt hij verder.

Farhang toont zich verbolgen over de felle reactie van Duitsland, waar Rahamn jarenlang heeft gewoond. „Wij mengen ons ook niet in interne aangelegenheden in de Bondsrepubliek, en helemaal niet in nog lopende rechtszaken", aldus de Afghaanse bewindsman. „Als Duitse politici indirect dreigen met terugtrekking van hun leger, grenst dat aan een vorm van chantage", meent Farhang.

Hij reageerde zo op uitlatingen van de Duitse staatssecretaris van Defensie Friedbert Pflüger. De CDU–bewindsman zei tegen het dagblad Bild dat zijn land troepen in Afghanistan heeft gelegerd om het tot een democratisch land te maken en niet om het mogelijk te maken dat er op religieuze gronden de doodstraf wordt opgelegd.

Duitsland zal alles op alles zetten om het leven van Abdul Rahman te redden, zegt minister Heidemarie Wieczorek–Zeul van Ontwikkelingssamenwerking vandaag in de krant Bild. „Vrijheid van religie moet voor iedereen op de wereld gelden”, aldus de sociaaldemocratische bewindsvrouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer