Weekendrijverbod voor vrachtauto’s dichterbij
Het Europees Parlement steunt plannen om de lidstaten de vrijheid te laten het zware vrachtverkeer in het weekeinde en op feestdagen van grote doorgaande wegen te weren.
Landen zoals Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk, die zeer gehecht zijn aan dit soort rijverboden, krijgen echter niet de ruimte om op eigen houtje verdere beperkingen in te stellen en dan de Europese Commissie alleen maar te informeren.
Een ruime meerderheid van het Parlement stemde dinsdag voor een desbetreffend voorstel van de Commissie. Het zware vrachtverkeer wordt aan banden gelegd van zaterdagavond 22.00 uur tot zondagavond 22.00 uur in de winter en tussen zaterdag 07.00 uur en zondagavond 22.00 uur in de zomer. Op de avond voorafgaande aan een officiële feestdag kan het verkeer vanaf 22.00 uur gedurende 24 uur worden beperkt.
Momenteel is er een lappendeken aan rijverboden voor het vrachtverkeer. Zeven landen kennen momenteel restricties. De Commissie wilde daarom een Europese regeling opstellen -die overigens alleen voor grote routes geldt- die voorziet in uniforme tijden.
Het Parlement wil verder dat er een Europees informatiesysteem komt, zodat vervoerders en beroepschauffeurs gedetailleerde informatie kunnen krijgen over de verschillende rijverboden. Het EP pleit er verder voor dat de lijst met uitzonderingen op de rijverboden wordt uitgebreid voor het vervoer van bloemen en verse tuinbouwproducten.
De Europese verkeersministers moeten zich nu weer over het commissievoorstel buigen. Daarna is het Parlement opnieuw aan zet. De Duitsers zijn bang dat lidstaten weekendrijverboden voor het Europees Hof van Justitie in Luxemburg kunnen aanvechten. Dat gevaar is volgens GroenLinks-europarlementariër Bouwman bezworen.
Hij stemde met de groene fractie uiteindelijk tegen, omdat hij transitlanden zoals Duitsland en Oostenrijk, met kwetsbare gebieden als de Alpen, wel de vrijheid gunde om op eigen gezag wijzigingen aan te brengen in de regeling, buiten Brussel om. Een dergelijk amendement werd echter weggestemd.
Een tegenvoorstel, gesteund door VVD’er Vermeer, die tegen vergaande restricties van het vrachtverkeer is, strandde echter ook. De Europese Commissie zou een grote stem in het kapittel krijgen in het toelaten van rijverboden. Lidstaten zouden namelijk een verzoek daartoe in Brussel moeten indienen. Dat opent voor lidstaten de weg om willekeurige rijverboden voor het Europees Hof te betwisten.